Wat te doen bij een probleem met uw stoma?
Stomaproblemen op tijd herkennen
Een stoma kan een ingrijpende verandering zijn in uw leven. Zeker in het eerste jaar na de stomaoperatie kan het zijn dat u erg moet wennen. Als er een probleem is, kan dat zorgen voor onzekerheid en ongemak. Het is dan goed dat u weet wat u zelf kan doen en wanneer u het beste contact kunt opnemen met uw stomaverpleegkundige. We helpen u daar graag bij.
Welke stomaproblemen zijn er en wat kan u doen?
Heeft u last van bijvoorbeeld een lekkage, roodheid of zwelling rondom uw stoma? En twijfelt u wat u moet doen? Wij zetten de meest voorkomende problemen rondom uw stoma op een rij, zodat u weet wat u in verschillende situaties kan doen. Hoe eerder u in actie komt, hoe beter. Een kleine aanpassing kan soms al een groot verschil maken.-
LekkagesU heeft lekkages onder de huidplaat door. Er is niet alleen sprake van lekkage als uw kleding vuil wordt, maar ook als ontlasting of urine onder de huidplaat komt.
Wat kan u zelf doen?
Systeem vervangen, kijken of u zelf de oorzaak kan achterhalen en oplossen.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Indien er vaker dan 1x per 2 weken lekkage optreedt. -
Roodheid
Roodheid van de huid
Onder de huidplaat is het roder dan normaal. Dit trekt niet binnen een paar minuten weg nadat u de huidplaat heeft verwijderd. Er kunnen eveneens andere verschijnselen aanwezig zijn. De huid kan pijnloos zijn, maar kan ook jeuken of bijvoorbeeld branden van de pijn en/of er kunnen pukkeltjes aanwezig zijn.
Roodheid van de huidplaat
De roodheid kan onder de hele huidplaat zijn, direct rondom de stoma, onder een deel van de huidplaat of juist aan de buitenrand van de huidplaat.
Roodheid onder het zakje
Het is tevens mogelijk dat er roodheid onder het zakje ontstaat op de plek waar het zakje de huid raakt.
Wat u zelf kan doen
In overleg met uw stomaverpleegkundige kunt u de rode huid behandelen met barrièrecrème. Deze crème is bij uitstek geschikt om aan te brengen onder de huidplaat.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige- Bij tweeledig opvangmateriaal: als de roodheid 4 tot 5 dagen aanhoudt.
- Bij eendelig opvangmateriaal: als de roodheid langer dan 2 dagen aanhoudt.
-
OntvellingDe huid is ontveld en kan hier en daar wat bloeden of vochtig zijn. De oorzaak kan mogelijk een lekkage zijn. Het kan ook zijn dat de huidplaat te ruw is verwijderd of dat de opening in de huidplaat te groot is.
Wat u zelf kan doen
U kunt de ontvelde plekjes behandelen met een speciaal poeder dat uw stomaverpleegkundige heeft voorgeschreven. De opening van de huidplaat hoort 1 á 2 millimeter groter te zijn dat uw stoma is.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Indien de huid niet binnen 2 dagen is hersteld. -
Blauwe verkleuring onder de huidplaatDit kan wijzen op drukplekken. Drukplekken gaan niet vanzelf over en er is een risico op het stuk gaan van de huid.
Wat u zelf kan doen
Ga na of u knellende kleding of iets dergelijks gebruikt.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Zo spoedig mogelijk. -
Oneffenheden van de huidOneffenheden van de huid anders dan normaal, die niet binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen. Denk aan pukkeltjes, bultjes, verweekte huid, rode bobbels die snel bloeden, eeltachtige huid, wondjes.
Wat u zelf kan doen
Verzorg uw stoma zoals u gewend bent en gebruik geen producten anders dan door uw stomaverpleegkundige zijn voorgeschreven.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Binnen een week. -
Zwellen van de buik rond de stoma of aan één kant van de stomaDeze zwelling verdwijnt bij ontspannen op de rug liggen. Dit kan wijzen op een breuk (parastomale hernia). U kunt hierbij pijn hebben (ook in de rug), een zwaar gevoel in de buik hebben en vermoeid zijn.
Wat u zelf kan doen
Ondersteun uw buik bij hoesten, niezen, persen, en voorkom zwaar tillen.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Binnen 2 weken. -
Krampen of buikpijn voordat de ontlasting komtU heeft krampen of buikpijn voordat de ontlasting komt en de ontlasting kan anders van vorm zijn dan voorheen. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij een buikgriep, maar dat wordt hier niet bedoeld.
Wat u zelf kan doen
Drink ruim voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Bij aanhoudende klachten binnen 2 dagen. -
Stoma puilt uit
Er zijn verschillende oorzaken:
- Dit is plotseling ontstaan en de stoma is opgezwollen (oedemateus)
- De stoma puilt meer naar buiten dan voorheen en dit wordt langzaam erger. Dit kan continu zijn, maar de stoma kan zich ook weer terugtrekken en dan later weer naar buiten komen (prolaps)
Wat u zelf kan doen
Leg een nat gaas met koud water op de stoma om hem te laten slinken zodat u de huidplaat kan aanbrengen.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige- Direct als de stoma opgezwollen is
- Binnen 1 week als de stoma soepel is
-
Stoma trekt zich terug onder huidniveau
Als de stoma onder huidniveau komt (retractie), kunt u eerder last krijgen van lekkages.
Neem binnen één week contact op met uw stomaverpleegkundige.
-
Stoma is beschadigd
De stoma heeft een insnijding/inkeping of wordt zwart na een trauma.
Neem direct contact op met uw stomaverpleegkundige.
-
Er komt geen ontlasting of urine meer uit de stoma
Houdt rekening met het soort stoma:
- Een urostoma of ileostoma produceren bijna voortdurend
- Bij een colostoma kan het soms wat langer duren voor er ontlasting komt. Als u zich niet ziek voelt, kunt u het bij een colostoma 2 dagen afwachten, afhankelijk van uw normale ontlastingspatroon.
Wat u zelf kan doen
Drink ruim voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige- Direct bij een urostoma of ileostoma
- Na 2 dagen bij een colostoma
-
De ontlasting is veel dunner of dikker
De ontlasting is veel dunner of dikker dan normaal gedurende meerdere dagen achter elkaar. Dit kan voorkomen als u bijvoorbeeld een buikgriep heeft of ineens anders bent gaan eten (bijvoorbeeld op vakantie).
Wat u zelf kan doen- Kijk of u anders bent gaan eten en of dat de oorzaak kan zijn.
- Ga zo mogelijk weer normaal eten.
- Drink bij diarree meer dan gebruikelijk.
Contact opnemen met uw stomaverpleegkundige
Binnen 1 week als u de oorzaak niet zelf kunt oplossen.
Lekkage van uw stoma voorkomen
Een lekkage is erg vervelend en komt vaak op de meest ongemakkelijke momenten, bijvoorbeeld tijdens beweging of slapen. Wat kunt u als stomadrager zelf doen om het risico op lekkage te voorkomen of verminderen? Wij geven u voorbeelden en tips, zodat u een lekkage bij uw stoma vroegtijdig herkent.
De vier fasen van stomazorg
Wanneer u een stoma krijgt, doorloopt u verschillende fasen. In deze fasen heeft u regelmatig te maken met uw stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige ondersteunt en adviseert u onder andere bij de verzorging van uw stoma.- Voor de operatie (preoperatieve fase)
Voor de operatie bespreekt de stomaverpleegkundige van het ziekenhuis onder andere met u waar de stoma wordt geplaatst en welk stomamateriaal u kan gebruiken. Ook krijgt u informatie over hoe het dagelijks leven met een stoma eruitziet en is er ruimte voor het stellen van vragen.
- Na de operatie (postoperatieve fase)
Na de operatie leert u van de (stoma)verpleegkundige van het ziekenhuis hoe u de stoma kan verzorgen. Ook krijgt u onder andere advies over dagelijks leven met een stoma, voeding en wat u kan doen als u bijvoorbeeld een lekkage heeft. De (stoma)verpleegkundige regelt bij een medisch speciaalzaak zoals Mediq de stomamaterialen die u thuis kunt gebruiken en maakt afspraken over de vervolgcontroles.
- Nazorg
Wanneer u weer thuis bent, doet u de verzorging van uw stoma zelf. Lukt dat (nog) niet? Dan regelt de stomaverpleegkundige dat u daarbij ondersteuning krijgt. In de eerste weken na uw ontslag uit het ziekenhuis, heeft u veelal een nacontrole bij de chirurg. De overige controles in het eerste jaar worden meestal uitgevoerd door de stomaverpleegkundige.
- Onderhoudsfase
Vanaf het tweede jaar dat u een stoma draagt, is het verstandig om de stoma en uw materialen minimaal één keer per jaar door een stomaverpleegkundige te laten controleren. Zo vermindert u de kans op problemen rondom uw stoma. Tijdens een controle kan bijvoorbeeld blijken dat u ander stomamateriaal nodig heeft of dat de huid rondom uw stoma extra moet worden verzorgd. Het is per situatie afhankelijk of de stomaverpleegkundige van het ziekenhuis of de stomaverpleegkundige van bijvoorbeeld de medisch speciaalzaak, thuiszorg, wijkverpleging of het verzorgingshuis dit doet.
Wanneer neemt u contact op met Mediq?
Neem in de volgende gevallen contact op met de Stomazorg klantenservice van Mediq.- Als u een probleem heeft aan uw stoma, maar geen betrokken stomaverpleegkundige meer heeft.
- Als u een vraag heeft over een hulpmiddel dat u gebruikt.
- Als u een bestelling wilt plaatsen. U kunt ook een bestelling plaatsen via Mijn Mediq.