Zwemmen met een stoma of pouch: tips en voorzorgsmaatregelen

vrouw met grijs haar in badpak

Goed voorbereid zwemmen

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van zomerse temperaturen en zwemactiviteiten, maar wat als je een stoma- of pouch draagt? Is dat dan ook mogelijk? Ronald Brienen, zorgdeskundige Stomazorg bij Mediq, vertelt u er in dit artikel alles over en geeft tips om goed voorbereid de zomer in te gaan.

Speciale zwemkleding voor stoma- en pouchdragers

Vaak hoor ik mensen met een stoma zeggen "kan ik nog wel zwemmen, ik voel mij onzeker of mensen kijken naar mij". Er heerst dan schaamte, maar dat is nergens voor nodig. Met een stoma of pouch kun je zeker zwemmen. De juiste zwemkleding en adviezen kunnen bijdragen dat een stoma- of pouch-drager zich minder onzeker hoeft te voelen. Zo zijn er speciale zwembroeken en badpakken beschikbaar die een zakje hebben waarin de stoma kan worden opgeborgen en afgedekt. Dit kan voor extra zekerheid zorgen en kan voorkomen dat stomamateriaal tijdens zwemmen gevoeld wordt. Een strak badpak, een hoge zwembroek of een zwembandage kan er ook aan bijdragen dat het stoma of de pouch minder zichtbaar is én dat eventuele wrijving voorkomen wordt.

Voorzorgsmaatregelen voor het zwemmen

Door voorafgaand aan het zwemmen het stomamateriaal te legen, kun je ervoor zorgen dat zich tijdens het zwemmen geen problemen voordoen. Ook is het verstandig om het stomamateriaal niet vlak voor het zwemmen te vervangen, vanwege de hechtkracht die moet worden opgebouwd. Het materiaal heeft namelijk een half uurtje nodig om goed te hechten. Een tip die ik altijd geef aan mensen is om het filter af te plakken met bijgeleverde filterstickers, zo voorkom je dat het filter verzadigd raakt en daarna niet meer (goed) werkt. 

Huidirritatie voorkomen rondom de stoma

Het kan soms voorkomen dat tijdens of na het zwemmen de randen van het stomamateriaal wat omkrullen, verzadigd raken of loslaten. Tijdens zwemmomenten zou je hiervoor een extra fixatie strip kunnen gebruiken, zodat dit probleem zich niet voordoet. Om huidirritatie door chloor te voorkomen is het handig om goed te letten op tekenen hiervan. Chloor in het zwembadwater kan de huid rondom de stoma namelijk wat uitdrogen en irriteren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om na het zwemmen de huid om de stoma af te spoelen en te reinigen met lauw water. Vervang stomamateriaal na het zwemmen niet direct, dan is het materiaal vaak wat moeilijk los te krijgen. Na een uurtje is dit prima om te wisselen. 

Warme temperaturen

Wanneer u op vakantie bent en er tijdens hoge temperaturen gezwommen wordt, is het goed om op enkele zaken te letten. Stomamateriaal kan niet zo goed tegen hele hoge temperaturen, waardoor er wordt aangeraden om niet in de volle zon te gaan liggen. Ook de materialen zelf kun je het beste op een donkere, koele plaats bewaren.

Geen problemen door juiste voorbereidingen

Door de juiste voorbereidingen te treffen hoeft zwemmen met een stoma niet anders te zijn dan zwemmen zonder stoma. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een goede stoma-verzorging kan zwemmen een plezierige en gezonde vorm van lichaamsbeweging zijn voor mensen met een stoma. 
man with ostomy swimming in pool

Speciale zwemdagen voor stoma- en pouchdragers

Vind je het toch nog spannend om met je stoma of pouch te gaan zwemmen? Kom dan naar speciale zwemdagen voor stoma- en pouchdragers. Samen met andere stomadragers kun je dan onbezorgd genieten van een zwemdag, kennis uitwisselen en oefen om met een stoma te zwemmen. Op verschillende momenten worden er door het land heen deze dagen georganiseerd. Stichting Stomaatje organiseert bijvoorbeeld zo’n speciale dag op 30 juni.

Kijk voor meer informatie op de website van stichting Stomaatje