Vergoeding van dieetpreparaten en drinkvoeding

Wordt medische voeding vergoed?

Als uw behandelend arts of diëtist u medische voeding (zoals dieetpreparaten, drinkvoeding of sondevoeding) heeft voorgeschreven, wordt deze voeding vergoed door uw zorgverzekeraar. Met uitzondering van het eigen risico heeft u geen kosten aan deze therapie. Wij declareren de geleverde medische voeding direct bij uw zorgverzekeraar. Hier heeft u geen omkijken naar.

Heb ik recht op een vergoeding voor medische voeding?

De vergoeding geldt voor dieetpreparaten en drinkvoeding. Een van de voorwaarden voor het krijgen van vergoeding is dat er sprake dient te zijn van een medische indicatie door uw behandelend arts of diëtist. U heeft dus vooraf een machtiging nodig. Bovendien zijn dieetpreparaten op basis van een medische indicatie alleen verkrijgbaar op recept. U krijgt geen vergoeding voor dieetproducten en dieetpreparaten die vrij te verkrijgen zijn.

Mediq heeft contracten met alle zorgverzekeraars en daarom heeft u als patiënt recht op een vergoeding. Er komen verschillende dieetpreparaten in aanmerking, bijvoorbeeld polymere dieetpreparaten, oligomere dieetpreparaten, monomere dieetpreparaten en modulaire dieetpreparaten. Als patiënt heeft u de mogelijkheid om bij uw diëtist of arts een verklaring aan te vragen.

Een medische indicatie voor medische voeding is aanwezig als het opnemen van normale voeding niet mogelijk is. Of als er sprake is van een ziekte. Bijvoorbeeld bij een stofwisselingsstoornis of voedselallergie. Zo is er eveneens sprake van een vergoeding bij een aandoening in de vorm van een resorptiestoornis, of bij ernstige ondervoeding door ziekte.

Machtiging

Om producten bij Mediq te bestellen hebben wij een voorschrift van uw behandeld arts of diëtist nodig. Dit voorschrift noemen wij een machtiging. De eerste machtiging is bij de meeste zorgverzekeraars een maand geldig. Uw behandelend arts of diëtist kan de machtiging eventueel verlengen of aanpassen. Wij kunnen alleen producten leveren waarvoor wij een geldende machtiging hebben. 
 
Als u een machtiging heeft en uw account is geactiveerd, kunt u in onze webshop uw machtiging inzien (type machtiging, geldigheidsduur). Op basis van deze machtiging kunt u in de webshop zien welke producten voor u vergoed worden. Nog geen klant? Meld u dan aan.

Eigen risico

Als een arts of diëtist medische voeding voorschrijft, dan wordt dit in Nederland vergoed door uw zorgverzekeraar. Alle verzekerden van 18 jaar of ouder hebben een verplicht eigen risico*. Dit betekent dat u in 2022 de eerste € 385,- aan medische kosten zelf moet betalen. Hieronder vallen ook de kosten voor medische voeding. Naast het verplicht eigen risico kunt u ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot € 885,-. Hierdoor wordt uw eigen bijdrage voor de medische voeding hoger. 


*Bent u verzekerd bij VGZ? Dan geldt er voor bepaalde voorkeursproducten geen eigen risico. 

Ouder echtpaar gebruikt tablet om online te bestellen

Klant worden of overstappen naar Mediq is heel eenvoudig 

Wij zijn er om u te helpen het uiterste uit uw leven te halen. Niet alleen door snel de juiste medische hulpmiddelen leveren, maar ook door persoonlijke zorg, service en informatie.