Totale parentale voeding

Wat is totale parenterale voeding (TPV)?

Als de darmen niet voldoende voeding en/of vocht kunnen opnemen dan is het mogelijk om voeding via een infuus aan de bloedbaan toe te dienen. Deze voeding heet totale parenterale voeding, afgekort TPV. Via een infuuspomp met een dun slangetje komt deze voeding rechtstreeks in uw bloedbaan. Zo krijgt u toch alle voedingsstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft. De samenstelling en hoeveelheid van de TPV worden door een gespecialiseerde diëtist vastgesteld en regelmatig bijgesteld.

TPV kan ook thuis worden gegeven

Voordat u naar huis gaat, wordt er een afspraak gemaakt met een gespecialiseerd thuiszorgteam in uw omgeving. De mensen van de thuiszorg zijn getraind om dit soort specialistische handelingen uit te mogen voeren. Ze zijn dan ook bevoegd en bekwaam. De thuiszorg spreekt met u af wanneer ze bij u langskomen om de voeding te komen aanhangen, afkoppelen en om de katheter te verzorgen.

Soms stelt de thuiszorg voor dat u de handelingen zelf aanleert

U kunt dan een training krijgen zodat u leert hoe u zelf TPV toedient en afkoppelt. Uw arts en de thuiszorg kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor deze speciale training. Eén van de redenen om in aanmerking te komen is als u naar verwachting langer dan 3 maanden TPV nodig heeft.

We brengen uw voeding naar huis

Samen met uw behandelend arts en de thuiszorg ondersteunen wij u bij uw therapie thuis. Wij leveren alle benodigde materialen om TPV thuis toe te dienen. Wij maken het u graag gemakkelijk. Zo zorgen wij ervoor dat de voeding, infuuspomp en toebehoren bij u thuis geleverd worden, desgewenst tot in de koelkast. Ook controleren wij voor u de vergoeding en regelen wij alle administratieve zaken. Onze klantenservice is u graag van dienst met tips en uitleg.

Draagbare infuuspomp

Wij leveren u een draagbare pomp voor thuis. Deze draagbare pomp past samen met de TPV-zak in een rugzak. Hierdoor bent u niet gebonden aan bed of stoel en kunt gaan en staan waar u wilt. U kunt uw dagelijkse bezigheden, zonder vast te zitten aan een infuusstandaard, dan weer langzaamaan oppakken. U krijgt zo nodig van onze verpleegkundige een instructie over het gebruik van de infuuspomp.

Parenterale voeding op recept

De TPV in het ziekenhuis komt uit de ziekenhuisapotheek. Als u thuis bent, leveren wij uw TPV. In de meeste gevallen bereiden wij de TPV voor u. Dit gebeurt in onze Mediq bereidingsapotheek in Losser. Wij leveren ook onbereide TPV voor als u zelf gaat bereiden.

Koelkast voor bereide TPV

Bereide TPV moet in de koelkast worden bewaard. U ontvangt daarom van ons een koelkast in bruikleen en stellen deze voor u in op stand 4. Het is belangrijk dat u de temperatuur niet aanpast.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum op de zak TPV?

U dient de voeding te gebruiken volgend het FIFO (First in First out) systeem.  Dat betekent dat u nieuw ontvangen voeding onderop plaatst in de koelkast en de telkens de bovenste verpakking gebruikt. Voeding met een bepaalde datum (bijvoorbeeld 21 februari) kunt ten laatste aankoppelen in de avond van 21 februari.

Hoe lang is TPV houdbaar? 

Bereide TPV is in de koelkast maximaal 7 dagen houdbaar. Het is van belang om de zakken met de kortste houdbaarheid als eerste te gebruiken. Op het etiket staat de uiterste gebruiksdatum vermeld. Dit geldt ook voor de extra zak die u bij de eerste levering heeft ontvangen. U gebruikt eerst deze reservezak voordat u de zakken van de tweede levering gaat gebruiken.

Wat moet ik doen als er een zak kapot is gegaan? 

Bewaar de zak en de verpakking en noteer wanneer en waar deze kapot is gegaan. Neem direct contact met ons op. Wij komen de zak en de verpakking bij u ophalen en u ontvangt direct een nieuwe zak van ons.

Wat doe ik als ik word opgenomen in het ziekenhuis?

Wij horen het graag zodra u moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Op die manier kunnen wij tijdig uw leveringen stopzetten en aanpassen.

Hoe zie ik het verschil tussen bereide en onbereide TPV?

Bereide TPV heeft één compartiment waarin alles vermengd zit (melkachtige vloeistof). Hierin zitten ook de vitamines en sporenelementen in vermengd. Er zit een etiket (volgens recept) van de apotheek op de zak.

Onbereide TPV heeft twee of drie losse compartimenten. Twee compartimenten zijn doorzichtig en één is melkachtig van kleur. Tussen de verschillende compartimenten zit een breuknaad die verbroken moet worden. Er zijn nog geen vitamines en mineralen aan toegevoegd.

Als het recept voor mijn TPV wijzigt, moet ik dan wachten tot mijn volgende levering?

Wij bespreken met uw voorschrijver of de wijziging per direct doorgevoerd moet worden. Als dit het geval is, zorgen wij dat u de volgende dag uw aangepaste voeding ontvangt.

Niet gevonden wat u zocht?

Staat uw vraag er niet bij? We hebben nog veel meer vragen en antwoorden voor u verzameld in onze Hulprubriek.