OSA-therapie

Wat is slaapapneu?

We spreken over slaapapneu als iemand tijdens het slapen vijf of meer ademstops per uur heeft. Als u slaapt ontspannen de spieren. Ook de spieren in de mond en keelholte. Hierdoor kunnen de tong of zachte delen in de keel uw ademhaling blokkeren. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. OSA is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Hoewel slaapapneu een aandoening is die zich voordoet in de slaap, vertonen mensen met slaapapneu ook overdag klachten.

Symptomen van slaapapneu ’s nachts

 • Ademstops
 • Snurken
 • Wakker schrikken met gevoel te stikken
 • Nachtzweten
 • Regelmatig uit bed moeten om te plassen
 • Droge mond als u wakker wordt

Symptomen van slaapapneu overdag

 • Grote vermoeidheid
 • Concentratieverlies
 • Vergeetachtig
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn in de ochtend
 • Minder zin in seks en/of impotentie


Er zijn verschillende vormen van slaapapneu

Obstructief slaapapneu (OSA)

Tijdens de slaap ontspannen de spieren, dus ook die in de mond- en keelholte. Hierdoor blokkeren de tong en/of zachte delen in de keel de ademhaling. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. OSA is de meest voorkomende vorm van slaapapneu.

Positieafhankelijke slaapapneu (POSA)

We spreken van POSA als de ademstops worden veroorzaakt door slapen op de rug. Als u op uw rug slaapt, valt de tong naar achteren. De tong blokkeert de luchtweg en dus de ademhaling. Lees hier meer over positieafhankelijke slaapapneu.

Centraal slaapapneu

Centraal slaapapneu ontstaat als de hersenen geen signaal geven dat aanzet om te ademen tijdens de slaap.

Vader en dochter zitten op bed in huis

Minder apneus door OSA-therapie

Via een slaaponderzoek (polygrafie) stelt uw behandelend arts vast of u obstructief slaapapneu (OSA) heeft en schrijft zo nodig OSA-therapie voor. Het doel van de therapie is om het aantal apneus te verminderen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van uw slaap en nemen klachten af. 

PAP-therapie is de meest voorkomende behandelmethode binnen OSA-therapie

PAP staat voor Positive Airway Pressure en wordt ook wel positieve luchtwegdruk genoemd. Tijdens de PAP-therapie slaapt u met masker op uw gezicht. Een PAP-apparaat blaast continu een luchtstroom door een flexibele slang naar het masker. Een hoofdband houdt het masker op de juiste plaats. Zo blijft de bovenste luchtweg open tijdens het slapen.  

We ondersteunen u bij uw OSA-therapie

Als u start met de therapie meet een van onze gespecialiseerde Zorgcoaches u een masker aan. Natuurlijk zoeken we naar het masker dat u het beste past. Ook legt de Zorgcoach aan u uit hoe u de apparatuur gebruikt.

Via onze e-learning leert u meer over OSA

Om u verder op weg te helpen hebben wij een OSA e-learning ontwikkeld. Hierin leert u meer over OSA-therapie, reiniging en onderhoud van uw OSA-apparaat en krijgt u tips over het juiste gebruik van uw apparaat. Benieuwd naar deze e-learning? Bekijk hem hier.

Regel zaken voor uw therapie gemakkelijk online

Via onze OSA-zelfservice kunt u alles voor uw OSA-therapie zelf regelen. U kunt een bestelling plaatsen of uw therapiegegevens uploaden en verzenden. Wilt u tussentijds weten hoe het met uw therapie gaat? Ga dan naar onze uitleesservice om uw gegevens afstand uitlezen op afstand.

Wilt u persoonlijk advies van een (P)OSA-zorgcoach? Bijvoorbeeld om te horen hoe het met uw therapie gaat of om uw CPAP-apparaat preventief laten controleren. Wij helpen u graag. U kunt zelf een afspraak maken via onze klantenservice.