POSA-therapie bij slaapapneu

Wat is POSA?

POSA staat voor positieafhankelijk obstructief slaapapneu. We spreken van POSA als de ademstops (slaapapneu) worden veroorzaakt door slapen op de rug. Als u slaapt ontspannen de spieren. Slaapt u op uw rug? Dan valt door die spierontspanning de tong naar achteren. Hierdoor blokkeert de luchtweg en dus de ademhaling. Er is dan sprake van slaapapneu dat afhankelijk van de positie voorkomt. Via een slaaponderzoek kan worden vastgesteld of u POSA heeft.

Positietherapie: leren slapen op uw zij

Positietherapie zorgt ervoor dat u eraan went om op uw zij te slapen in plaats van op uw rug. Door op uw zij te slapen kunt u de ademstops voorkomen en slaapapneu verminderen. Een slaappositietrainer kan u hierbij goed helpen. Deze traint en leert u een andere slaappositie aan zodat de luchtweg minder of niet meer wordt geblokkeerd.

Man slaapt in eigen bed voor slaaponderzoek en slaap positie training

Slaappositietrainer

Een slaappositietrainer is een klein en lichtgewicht hulpmiddel dat u met een ergonomische band om uw borst draagt als u slaapt. Mediq heeft verschillende soorten van de slaappositietrainer in haar assortiment. In deze slaappositietrainers zit een actieve sensor, geprogrammeerd met intelligente software.

De software in een positietrainer meet continu uw slaaphouding en trilt zodra u op uw rug gaat liggen. Zo went u er op een geleidelijke manier aan om op uw zij slapen. Uw slaapgedrag wordt opgeslagen in de sensor. Met de slaappositietrainer types Lunoa SPT en de Philips NightBalance kunt u via de mobiele app eenvoudig de voortgang van uw behandeling bijhouden en krijgt uw arts ook actuele informatie. 

Slaap positie trainer en mobiele app voor Philips Nightbalance

Slaappositietrainer uitproberen tijdens proefperiode

Blijkt uit uw slaaponderzoek dat u POSA heeft en kan een slaappositietrainer uitkomst bieden? Dan kunt u de slaappositietrainer eerst uitproberen tijdens een proefperiode van 1 tot 3 maanden. Uw specialist vraagt deze proefperiode voor u aan. Er wordt een afspraak voor u ingepland in het ziekenhuis waarbij u de slaappositietrainer ontvangt en uitleg krijgt. Na de proefperiode gaat u terug naar het ziekenhuis en wordt de positietherapie geëvalueerd. In overleg met uw behandelend specialist wordt bekeken of de positietrainer u helpt bij apneu en of u deze kunt blijven gebruiken.