Hoe haal ik het beste uit mijn pomp?

Uw insulinepomp heeft meerdere bolusopties en basaalprofielen

Bij mensen zonder diabetes zorgt de alvleesklier ervoor dat er altijd voldoende insuline wordt afgegeven. Hierdoor kan uw lichaam voldoende glucose opnemen en blijft er niet te veel suiker in het bloed zitten. Met een insulinepomp probeert u de werking van de alvleesklier na te bootsen. Dit is heel ingewikkeld omdat er veel factoren invloed hebben op uw glucosewaarden. Alhoewel het vrijwel onmogelijk is om altijd precies de juiste hoeveelheid insuline te geven, biedt een insulinepomp allerlei mogelijkheden om u hierbij zo veel mogelijk te helpen. Een voorbeeld hiervan zijn verschillende soorten bolussen en basaalprofielen. 
Verschillende bolussoorten uitgelegd

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde

Als u koolhydraten eet of drinkt, berekent u hoeveel insuline u hiervoor moet bolussen. Maar niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op uw bloedglucosespiegel. Sommige koolhydraten worden sneller opgenomen dan andere. Bijvoorbeeld: de koolhydraten uit witte rijst worden sneller opgenomen dan de koolhydraten uit zilvervliesrijst. Zitten de koolhydraten verpakt in een vette maaltijd, dan worden ze ook langzamer opgenomen. En wat dacht u van een avondje lang tafelen met vrienden? Dan verloopt de opname van koolhydraten ook anders dan na een eenvoudige doordeweekse avondmaaltijd. 

Soorten bolussen

Om hier zo goed mogelijk op te kunnen inspelen, heeft uw insulinepomp verschillende soorten bolussen. Niet alle pompen hebben dezelfde bolusopties, maar bekijk hier welke varianten er zoal zijn en waarvoor u ze kunt gebruiken. Wilt u hier meer over weten, bespreek met uw behandelaar welke opties voor u geschikt zijn.

Boluscalculator

Een boluscalculator kan u helpen bij het berekenen van de juiste bolus voor uw maaltijd. Wilt u hier meer over lezen? Ga dan naar de pagina over de boluscalculator.

Basaalprofielen

Naast de bolusopties en de boluscalculator kunnen de verschillende basaalprofielen u helpen de werking van een gezonde alvleesklier zoveel mogelijk na te bootsen. Niet alle pompen hebben dezelfde basaalprofielen. U kunt met uw diabetesbehandelaar bespreken welke basaalprofielen voor u geschikt zijn. Hij of zij kan u ook helpen bij het instellen van de basaalprofielen.
  • Wat is een basaalprofiel? 
    Uw lichaam heeft 24 uur per dag een klein beetje insuline nodig. Dit is uw basale insulinebehoefte. In uw insulinepomp kunt u verschillende basaalprofielen instellen om te voldoen aan deze basale insulinebehoefte. Deze is namelijk niet altijd hetzelfde. Afhankelijk van het tijdstip van de dag kan uw basale insulinebehoefte veranderen, maar ook de temperatuur, beweging, stress, ziekte, hormonen en nog meer factoren beïnvloeden uw glucosewaarden. Een goed afgestemd basaalprofiel kan onaangename verrassingen voorkomen, bijvoorbeeld als u later gaat eten dan u gewend bent. 
  • Meerdere basaalprofielen

    In de meeste insulinepompen kunt u meerdere basaalprofielen instellen. Bijvoorbeeld een profiel voor werkdagen en een voor de weekenddagen, of een voor overdag en een voor ’s nachts. Dit zijn redenen om verschillende basaalprofielen te gebruiken:  

    • Wisselende dagpatronen
    • Werk- en vrije dagen  
    • Onregelmatige diensten
    • Vakantie  
    • Menstruatiecyclus
    • Tijdelijk gebruik van medicijnen die de bloedsuikers verhogen, zoals corticosteroïden
  • Tijdelijke verhoging of verlaging van de basaalstand

    Het kan zijn dat u tijdelijk meer of minder basale insuline nodig heeft. Het is dan omslachtig om hiervoor een apart basaalprofiel in te stellen. Beter is het dan om tijdelijk uw basaalstand aan te passen. U kunt dit namelijk tijdelijk verhogen of verlagen.  

    Dit zijn redenen om uw basaalstand tijdelijk te verlagen:

    • U gaat beweging of sporten
    • U gaat iets doen waarbij u niet het risico wilt lopen op een hypo, bijvoorbeeld een lange autorit
    • U heeft meerdere consumpties alcohol gebruikt

    Dit zijn redenen om uw basaalstand tijdelijk te verhogen:

    • U gaat veel minder bewegen dan normaal
    • U bent ziek of heeft koorts  
    • U heeft veel stress
    Overleg met uw behandelaar welke mogelijkheden het beste passen bij uw persoonlijke situatie.