Tips voor kinderen

7 handige tips voor kinderen met diabetes

  1. Leer koolhydraten tellen. Durf in het begin te wegen, want met een klein weegschaaltje weet je precies hoeveel het is zodat je jouw porties beter kan inschatten. Maak een lijstje met voorberekende koolhydraten voor alles wat je vaak eet, dat scheelt tijd.
  2. Snoepen is lekker en ook jij mag er lekker van genieten, maar voor iedereen geldt een gezond eetpatroon. Dus snoep met mate, kies vaker voor een gezond tussendoortje.
  3. Zorg dat mensen uit je omgeving, zoals opa's en oma's, broertjes en zusjes en meesters en juffen weten wat ze moeten doen als je te laag of te hoog komt te zitten.
  4. Met diabetes kan en mag je heel veel, als je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Maak een plan, bespreek dit met je ouders/diabetesteam en probeer het uit!
  5. Soms kan het best moeilijk zijn en voel je je verdrietig of boos omdat je diabetes hebt. Dat is ook helemaal niet erg, dit gevoel hoort er soms bij. Lucht je hart als je je down voelt.
  6. Je hoeft niet alles zelf te bedenken, diabetes heb je niet alleen. Durf hulp te vragen van jouw diabetesteam, zij helpen je altijd.
  7. Door een spreekbeurt te houden over diabetes snappen je klasgenootjes beter wat je hebt en voel je je prettiger in de klas. Het is dan namelijk niet meer vreemd dat jij dingen moet doen voor je diabetes.