Zo blijft je diabeteshulpmiddel goed zitten: 10 tips

man en vrouw in strandstoel
Hij laat te snel los, wat kan ik hieraan doen? Deze vraag krijgen we vaak van mensen die een glucosesensor, Omnipod of infuuspleister dragen. Vooral in de zomer, als het warmer wordt en je lekker wilt zwemmen. Deze tips helpen je om te zorgen dat je hulpmiddel zo lang mogelijk blijft zitten.

Wat bij jou werkt, is afhankelijk van je huid, het weer en je activiteiten. Sommige mensen moeten hard trekken om een glucosesensor van hun arm te krijgen en bij anderen laat hij voortijdig los. Zaak dus om extra goed op te letten als je meer zweet of zwemt, want dat heeft invloed op de lijmlaag. Met deze tien tips zorg je dat de pleister altijd goed hecht.

1. Maak je huid goed schoon - Voordat je een nieuwe sensor, infuusset of OmniPod plaatst, is het belangrijk om de huid goed schoon te maken. Dan zitten er geen resten van zeep, bodylotion of olie meer op. Dit doe je met een schoon washandje en warm water en zeep. 

2. Ontsmet met een alcoholdoekje - Ontsmet je huid met een alcoholdoekje. Zo verwijder je de laatste restjes vet, lijmresten of huidschilfertjes. Wel goed laten drogen! voordat je de glucosesensor, infuusset of pod plaatst.

3. Scrub de huid waar je de pleister wilt plakken - Na het schoonmaken van de huid, kun je eventuele dode huidcellen verwijderen met een scrubhandschoen en een scrub.

4. Scheer of wax je huid – Zitten er haartjes op de plek waar je de pleister wilt plakken? Scheer de huid dan goed. Hierdoor plakt de pleister beter.

5. Even geen bodylotion, olie of voedende douchecrème - Gebruik vlak voor een wissel geen bodylotion, olie of hele voedende douchecrème. Hierdoor kunnen sensoren en infuussets er binnen een uur weer afliggen.

6. Wachten met douchen of zwemmen - Voor het goed hechten van de pleister, is het belangrijk om na het plakken minimaal een uur te wachten met douchen of zwemmen.

7. Fixatielaag tussen huid en sensor - Om de sensor of infuusset beter te laten kleven, kunt je vooraf een kleverig laagje aanbrengen op de betreffende plek. Dit doe je met een Skin Tac-doekje of Cavilon Spray. Als dit laagje droog is, plaats je de sensor, infuusset of pod.

8. Extra fixatielaag - Het is ook mogelijk om over de sensor een extra fixatielaag te gebruiken zoals de transparante zelfklevende wondfolie Kliniderm. Je kunt ook Mepitac en Kliniplast (fysiotape) gebruiken om het hulpmiddel te fixeren. Voor sensoren moet je een uitsparing uit de tape knippen zodat je deze om de sensor heen kunt plakken. Vaak is het voordeliger om de wondfolie of tape op rol te bestellen. Dan kun je zelf de gewenste afmeting kiezen. 

9. Draag eventueel een beschermband - Op sommige plekken kan kleding langs de pleister schuren of staat er meer spanning op de huid. Met een beschermband om je arm kun je je hulpmiddel hiertegen beschermen.

10. Een sportbandje - Ben je bang dat de sensor of pod tijdens het sporten van je arm wordt gestoten? Doe een sportband om je arm ter bescherming.

Bestellen en vergoedingen

Wil je extra fixatiemateriaal of een beschermband bestellen? Hou er rekening mee dat de zorgverzekeraar dit niet vergoedt. Laat de sensor of infuusset toch los? Bespreek het met je diabetesverpleegkundige.