Hoe haal ik het beste uit mijn sensor?
Zo makkelijk mogelijk leven met een glucosesensor
Sinds u een glucosesensor draagt, kunt u 24 uur per dag uw bloedsuikers bekijken. Hopelijk maakt dit uw leven met diabetes een stukje makkelijker. Door de glucosesensor ziet u continu hoe uw lichaam reageert op eten, beweging, stress, enzovoorts. Bovendien kunt u alarmen instellen voor een te hoge of te lage glucosewaarden. Gebruikt u een insulinepomp die samenwerkt met een glucosesensor (hybrid closed loop-systeem) dan zal het systeem zelfs stoppen met het toedienen van insuline als uw bloedsuiker te laag wordt of een correctiebolus geven als deze te hoog wordt. Dit maakt het regelen van uw diabetes makkelijker.
Wat doet u als het even niet lukt?
Alhoewel een glucosesensor uw leven met diabetes makkelijker maakt, betekent dit vaak niet dat u er minder mee bezig zult zijn. Soms denken mensen dat de glucosesensor de regeling van hun diabetes overneemt, maar dat is helaas niet zo. Integendeel, veel mensen zijn juist meer met hun diabetes bezig als ze een glucosesensor dragen. Dit komt vooral omdat ze opeens alles zien. Dat uw glucosewaarde stijgt van een koekje of dropje, had u voordat u een sensor droeg waarschijnlijk niet in de gaten, maar de glucosesensor maakt alles zichtbaar. Omdat u opeens alle schommelingen in uw bloedsuikers ziet, krijgt u misschien de neiging om alles direct te corrigeren. Toch kunt u dit beter niet doen. Deze schommelingen waren er altijd al en als u ze allemaal in één keer probeert te corrigeren, kan dit uw diabetes juist ontregelen. Het is dan goed om te accepteren dat (nog) niet alle glucosewaarden goed zijn. U kunt beter proberen uw diabetesinstelling stap voor stap te verbeteren.
Bijzondere situaties van uw sensor
-
Meer over zelflerend algoritme
-
Meer over alarmen
-
Meer over onzichtbaar dragen
Er is nog een andere reden om niet alle pieken en dalen in uw bloedsuikers direct te corrigeren, zeker als u een hybrid closed loop-systeem gebruikt. Bij dit systeem werken de insulinepomp en de glucosesensor samen met behulp van een algoritme. Dit is een zelflerend systeem dat op basis van uw glucoseverloop aanpassingen kan maken, bijvoorbeeld een correctiebolus geven als uw bloedsuiker stijgt of stoppen met het toedienen van insuline als de waarde te veel daalt. U kunt dit zelflerende algoritme verstoren als u zelf te vaak tussentijdse aanpassingen doet.
Gebruik de alarmen bewust
De alarmen op uw glucosesensor geven een waarschuwing als uw glucosewaarde te hoog of te laag wordt. Dit geeft veiligheid en is in de meeste situaties ook handig. Echter, er zijn ook omstandigheden denkbaar waarin de alarmen onwenselijk zijn, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, college, meeting of bioscoop- of theaterbezoek. U kunt dan overwegen het alarm tijdelijk uit te zetten of op een trilfunctie. Bekijk in de handleiding van uw glucosesensor wat de mogelijkheden zijn. De alarmen hebben een beschermende functie. In plaats van deze uit te zetten, kunt u de waarden waarbij de alarmen afgaan ook tijdelijk aanpassen naar waarden waarbij u zeker wilt ingrijpen.
Draag de sensor zoals u dat wil
Voor veel mensen is het wennen om meerdere diabeteshulpmiddelen op het lichaam te dragen. Sommige mensen willen dit het liefst voor iedereen verborgen houden, anderen hebben er minder moeite mee dat hun insulinepomp of glucosesensor gezien worden. Een FGM wordt vooral op de bovenarm gedragen en een CGM vaak op de buik. De bovenkant van de billen kan ook een optie zijn. Meestal bedekt en beschermt uw kleding de glucosesensor, maar in de zomermaanden kan deze ook zichtbaar zijn. Eventueel kunt u hierop uw kleding aanpassen. Er zijn banden verkrijgbaar waarmee u de glucosesensor kunt bedekken en beschermen.
Werken aan uw doelen
Wat de gevolgen zijn van het gebruik van de glucosesensor verschilt per persoon. Iedereen is anders, de diabetes van iedereen is anders en bovendien gaat iedereen anders met zijn of haar diabetes om. Toch geven veel mensen de volgende veranderingen aan als gevolg van het gebruik van een glucosesensor:- De Time in Range verbetert en het HbA1c daalt.
- Meer resultaat van uw inspanningen
- Omdat u meer informatie heeft over uw glucosewaarden, kunt u heel gericht actie ondernemen. Voorheen deed u dit op basis van enkele vingerprikken, dat was veel minder precies.
- Een betere nachtrust
- Minder lange termijn diabetescomplicaties
1Bron: https://www.jdrf.nl/archief/het-is-echt-zo-cgm-is-beter-voor-je-gezondheid
Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze veelgestelde vragen pagina.