De rol van Mediq en het belang van logistiek voor toekomstbestendige zorg en duurzaamheid

man met krullen
Directorsblog met Supply Chain Director Benelux Jeroen de Lange

Het belang van logistiek voor toekomstbestendige en duurzamere zorg

BLOG - De zorgsector is een prachtige sector. Maar we staan als sector ook voor uitdagingen. Tekorten op het gebied van arbeid en grondstoffen zorgen voor prijsstijgingen in de hele keten. Ook andere ontwikkelingen, zoals de opkomst van lokale, kleinere magazijnen (depots) en het groter wordende belang van duurzaamheid, dagen ons uit om continu onze logistieke processen te verbeteren.

In deze blog beschrijf ik, Jeroen de Lange, Directeur Supply Chain van Mediq Benelux, de rol die Mediq speelt op het gebied van toekomstbestendige zorg en hoe we onze logistieke operatie hierop aanpassen. Elke dag doen we ons uiterste best, zodat we, ondanks de uitdagingen, de juiste zorg kunnen blijven leveren aan de miljoenen patiënten en zorgprofessionals.

Samenwerken met zorginstellingen

Elke zorginstelling kent unieke behoeften, daarom biedt Mediq oplossingen die daar optimaal op aansluiten. Voor de één gaat het om de centrale levering en bij de ander is het belangrijk om producten op afdelingsniveau of cliëntniveau te leveren. We werken samen met onze klanten om de optimale logistieke oplossing te ontwikkelen. Zo optimaal mogelijk betekent ook dat er oog is voor duurzaamheid. Kunnen we het aantal levermomenten verminderen? Kunnen we de optimale vulgraad berekenen, zodat er minder rolcontainers nodig zijn? We luisteren hierbij echt naar wat onze klanten nodig hebben om ontzorgd te worden.

Lagere kosten en hogere leveringszekerheid

De gehele arbeidsmarkt staat onder druk. De uitdaging voor de gehele zorgsector is om steeds meer zorg te leveren met steeds minder mensen. Als een van de grootste leveranciers van medische hulpmiddelen hebben we hier ook mee te maken. In het fulfillment center van Mediq in Bleiswijk zetten we daarom steeds meer in op geautomatiseerde systemen. Daardoor kunnen we makkelijker op- en afschalen wanneer dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat bestellingen snel en nauwkeurig worden verwerkt. Dit leidt niet alleen tot lagere kosten, maar ook tot een hogere efficiëntie en een betere leverbetrouwbaarheid.

Duurzaamheid als prioriteit in de Supply Chain

Het is duidelijk dat logistiek en supply chain een enorme impact hebben op onze duurzaamheidsdoelen. Mediq werkt met één ESG-strategie voor alle 13 landen. De afkorting ESG staat voor Environmental, Social & Governance. We bieden: We ondersteunen zorgprofessionals bij het maken van duurzamere keuzes met het Care to Care-assortiment. Op transportgebied boeken we vooruitgang door samen met transportpartners en vervoerders te zoeken naar emissievrije en economisch haalbare transportoplossingen.

Verminderen van afval en CO2-uitstoot

In onze operatie en logistiek richten we ons op het verminderen van afval, verpakkingsmateriaal, transportuitstoot en energieverbruik in onze gebouwen. We kiezen voor recyclebare verpakkingsmaterialen. Ons fulfillment center in Bleiswijk is BREEAM-gecertificeerd en grotendeels zelfvoorzienend dankzij de 3.700 zonnepanelen die op het dak liggen. Een BREEAM-certificaat geeft aan dat een gebouw voldoet aan hoge normen op het gebied van duurzaamheid en milieuprestaties.
 
Daarnaast gebruiken we kleinere verpakkingen en minder wikkelplastic om de milieubelasting te verlagen. Zo gebruikten we in 2023 al 127.928 kg minder karton dan het jaar daarvoor. Ik ben trots op de stappen die we reeds hebben gezet, maar we hebben nog een groene weg af te leggen. Daar zetten we de komende jaren op in.
 
Samenwerken aan duurzamere zorg?

We helpen onze partners graag op het gebied van maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid.