Het belang van verbinding

Verbinding
Vroeger kende de huisarts zijn patiënten door en door. Hij (want huisartsen waren van oudsher vaak mannen) kwam thuis bij families, wist welke ziektes in de familie speelden en was een vertrouwd gezicht in de gemeenschap. Mensen in deze gemeenschap zorgden voor elkaar, zonder erbij na te denken. Een boodschap doen voor de zieke buur, een luisterend oor bieden aan een weduwe of weduwnaar. Buurtgenoten keken naar elkaar om. Waakten over elkaar en boden hulp waar en wanneer nodig. De gemeenschap gaf zijn mensen een sterk sociaal vangnet vol verbinding en zorgzaamheid.
Vandaag de dag is dat minder vanzelfsprekend. Mensen zijn individualistischer, huisartsen hebben minder tijd, dossiers zijn digitaal en de druk op zorgprofessionals is enorm. Mensen leven langer, maar vaak met chronische aandoeningen. Gezondheid is niet meer alleen een medische kwestie, maar raakt aan maatschappelijke thema’s. Thema's als financiële stress, eenzaamheid en leefstijl.
De zorg moet dan ook anders. Meer ondersteuning thuis, zodat ziekenhuisbedden vrijkomen voor wie ze echt nodig heeft en mensen in hun eigen omgeving - in hun eigen gemeenschap - kunnen herstellen.
Langer thuis wonen, of oud worden op een manier die bij hen past, soms helaas simpelweg omdat er niet voldoende plek is in de verpleeghuizen of zorginstellingen.
Ik ben trots op de verbindende rol die Mediq speelt in de zorg – al ben ik natuurlijk altijd op zoek naar hoe we dit nog beter kunnen doen. We zorgen dat mensen thuis kunnen rekenen op de juiste medische hulpmiddelen en ondersteuning. We zetten in op duurzame oplossingen en werken samen met zorgverzekeraars, zorgprofessionals en zorgorganisaties. We voeren ronde tafelgesprekken om nog beter in te kunnen spelen op de toekomst van zorg. Met de inzet van medische hulpmiddelen en technologie proberen we onnodige complexe medische trajecten te voorkomen en de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Maar boven alles: we ontzorgen zorgprofessionals en mantelzorgers, zodat er ruimte en tijd ontstaat voor wat echt telt. Aandacht voor de mens. Je gezien, gesteund en gehoord voelen.
Daarom doe ik een oproep: laten we samen bouwen aan een sterke, zorgzame gemeenschap. Let op elkaar. Heb aandacht voor elkaar. En help elkaar. Soms maakt een klein gebaar – een praatje, een helpende hand – al een wereld van verschil.