Mediq-medewerkers steunen Met je hart
Kwetsbare ouderen helpen
In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Met de meesten van hen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar gezond zijn betekent niet altijd dat je je ook goed voelt. Want meer dan de helft van deze ouderen voelt zich eenzaam. Stichting Met je hart zet zich in om kwetsbare ouderen met elkaar te verbinden en een brug te slaan tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Dat doen zij met 1.035 vrijwilligers voor ruim 2.355 zelfstandig wonende ouderen in 38 gemeenten.
Gezamenlijke etentjes
Een van die vrijwilligers is Mediq-productmanager Niek Prins. Hij is bezig om een afdeling van Met je hart in Doetinchem op te zetten. E-business specialist Jaimy Voogd en communicatiemedewerker Lilian Lindhout gaan een Woerdense tak opzetten. Met een kernteam van vrijwilligers, lokale horeca en thuiszorgorganisaties willen zij zorgen dat zelfstandige ouderen eens per maand ergens kunnen aanschuiven om samen te eten. Hun doel is om het eerste etentje rond maart 2022 te kunnen organiseren, afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. "Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen, maar wist lange tijd niet wat. Toen kwam Met je hart een presentatie geven over wat zij doen voor ouderen. Ik wil dolgraag helpen”, aldus Jaimy.
Ouderen met elkaar verbinden
Met je hart is nu actief in 38 gemeenten. In iedere gemeente is een vrijwilligersteam actief om ontmoetingen voor ouderen te organiseren. Deze vrijwilligers organiseren voor ouderen in hun eigen buurt waardevolle, structurele ontmoetingen. In de horeca, want samen zijn en samen eten verbindt. Tijdens een stamtafel leren mensen elkaar beter kennen en kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan. Zo blijven mensen ook buiten Met je hart om met elkaar in contact.
Mediq en Met je hart
De Met je hart-teams komen graag in contact met zelfstandig wonende ouderen die door omstandigheden moeilijk andere mensen ontmoeten. Medewerkers van Mediq spreken regelmatig ouderen met een chronische ziekte die ernstig leiden onder eenzaamheid. Naast de benodigde medische hulpmiddelen bieden we een luisterend oor aan de telefoon. Door een signaalfunctie voor stichting Met je hart te vervullen, kunnen we daadwerkelijk iets aan eenzaamheidsgevoelens doen. Deze samenwerking past perfect bij onze merkbelofte om patiënten ‘Meer Mens’ te helpen zijn.
Hartverwarmende telefoongesprekken en verwenmomenten
Pré corona organiseerden de Met je hart-vrijwilligers ruim 15.000 ontmoetingen per jaar. Tijdens corona bieden de lokale teams verlichting door te bellen met de ouderen of momenten van aandacht te organiseren die passen binnen de maatregelen. Denk aan lunches, hartverwarmende soepen of presentjes rondbrengen met daarbij een óh zo belangrijk praatje. In 2020 waren er in totaal 34.748 hartverwarmende telefoongesprekken en 23.518 verwenmomenten aan de voordeur.
Vergeten groep
Babs van Geel startte stichting Met je hart in 2013, na het maken van een fotoreportage over eenzaamheid. Hiervoor volgde ze Greet: een bijzondere, slimme maar ook eenzame vrouw. Greet woonde zelfstandig en was astmatisch. Dat maakte haar extra kwetsbaar. Door haar gezondheid kwam zij bijna niet meer uit huis en was ze afhankelijk van anderen. Greet keek twee maanden uit naar een verjaardagsfeestje. Dan was ze weer eens onder de mensen. Geraakt door haar verhaal, realiseerde Babs zich dat meer mensen in deze situatie zaten. Voor deze ‘vergeten groep’ wilde zij het verschil maken tussen vergeten worden en aandacht krijgen.
Een warm hart?
Wil je ook lokaal van betekenis zijn en met andere vrijwilligers en lokale (horeca)ondernemers het verschil maken voor eenzame ouderen? Stichting Met je hart komt graag met je in contact. Sluit je aan bij een van de teams of start er één in jouw gemeente. Kijk op metjehart.nl voor meer informatie of neem contact op via info@metjehart.nl.