Vijf weetjes over de griepprik

Een ouder stel zit verkouden thuis op de bank
2 november 2021
Mensen met een chronische hart- of longziekte of een verminderde afweer hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van de griep. Zij kunnen zich gratis laten vaccineren, evenals mensen met diabetes en personen van 60 jaar en ouder. Ook zorgverleners kunnen gratis een griepprik krijgen.


Voor wie kan griep gevaarlijk zijn?

In de winter ligt de griep weer op de loer. Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep. Dat klinkt misschien onschuldig, maar een echte griep gaat gepaard met koorts, spierpijn, hoofdpijn, een ziek gevoel, keelpijn en hoesten. 
Mensen met een chronische hart- of longziekte of een verminderde afweer hebben een grotere kans op ernstige klachten. Daarom kunnen zij zich gratis laten vaccineren. Dit geldt ook voor mensen met diabetes en mensen van 60 jaar en ouder. Ook zorgverleners kunnen gratis een griepprik krijgen, waardoor zij kwetsbare patiënten beschermen tegen eventuele besmetting.


Betere afweer tegen griepvirussen

De griepprik zorgt dat je afweer tegen griepvirussen verbetert. Hij beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen. Hierdoor verkleint de kans op ernstige gevolgen en complicaties. Omdat virussen elk jaar veranderen, verschilt de samenstelling van het vaccin per jaar. Net als andere vaccinaties zijn er soms bijwerkingen. De eerste dag na de vaccinatie kunnen onder andere pijn, roodheid en een lichte zwelling ontstaan op de prikplaats. Ook kunt je last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en pijn in de gewrichten. Van de griepprik kun je trouwens geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Het RIVM raadt aan om bij allergieën te overleggen met de huisarts.


Oproep van de huisarts

Als je in de risicogroep valt, krijg je een oproep van de huisarts en is de prik gratis. Als je niet in de risicogroep valt, kun je de griepprik ook krijgen maar betaal je hem zelf. Stel de griepprik uit als je koorts hebt of klachten die kunnen wijzen op het coronavirus. Je kunt de prik alsnog krijgen zodra je weer beter bent. 

5 weetjes over de griepprik:

  • De griepprik beschermt je het beste tegen griep
  • Het vaccin beschermt je voor een half jaar en is ieder jaar anders
  • De bijwerkingen van de griepprik zijn meestal mild 
  • De griepprik werkt na ongeveer twee weken
  • Stel de griepprik uit als je koorts hebt of klachten die kunnen wijzen op het coronavirus