Hoe kunt u huidirritaties bij een sensor voorkomen: 8 tips
- Zorg voor goede hygiëne: schone handen, schone werkplek en schone huid voor het plaatsen van een glucosesensor, infusieset of pod. Gebruik eventueel een alcoholdoekje om de huid te desinfecteren.
- Plaats eerst de nieuwe sensor, infusieset of pod voordat u de oude verwijdert. Zo voorkomt u dat een eventuele ontsteking of infectie die onder de pleister zit, overgaat naar de nieuwe pleister. Douchen voor het plaatsen van een nieuwe set of sensor is ook een mogelijkheid.
- Zorg dat de huid goed droog is voor het plaatsen. Op de huid mogen geen zeepresten, restanten van bodylotion of het alcoholdoekje zitten.
- Wissel zoveel mogelijk af met de plaatsen, zodat de huid voldoende tijd krijgt om te herstellen. Verzorg de huid dan goed met een vettige crème.
- Houdt u last van huidirritaties? Dan kunt u een barrièrespray gebruiken, zoals Cavilon Spray, vóór het plaatsen van de sensor, infusieset of pod. Deze spray legt een beschermingslaagje op de huid.
- Bij wondjes of irritaties kunt u een wondverband aanbrengen, bijvoorbeeld Tegaderm, voordat u het diabeteshulpmiddel plaatst. Soms is het nodig om in het midden van de wondpleister een gaatje te knippen waar het naaldje doorheen kan.
- Zorg dat u de glucosesensor, infusieset of pod voorzichtig verwijdert, zonder huidcellen te beschadigingen. Verwijder het hulpmiddel nooit in één ruk.
- Trek voordat u de glucosesensor, infusieset of pod verwijdert uw huid strak rondom het hulpmiddel. Hierdoor laat de pleister al wat los. Maak vervolgens een klein stukje pleister los en rol deze voorzichtig op. Het is belangrijk dat u dit doet in de richting waarin de huid wordt strakgetrokken.
- Als de kleeflaag erg vast zit, kunt u een lauwwarm vochtig gaasje gebruiken. Een alternatief is zoete olie of arachideolie. Let er dan wel op dat een volgende pleister niet goed hecht op een laagje olie. Het is ook mogelijk om uw hulpmiddel onder de douche te verwijderen. Blijft u irritaties houden door het verwijderen, probeer dan eens een medische pleister- en tapeverwijderaar.
Goed om te weten
- De crèmes, wondfolies en wondsprays worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar
- Iedere huid reageert anders. Geeft daarom niet te snel op, blijf proberen.
Tip: ontstekingsremmende neusspray bij huidirritaties
Houdt u ondanks alle maatregelen last van huidirritaties, overleg dan met uw diabetesbehandelaar of het gebruik van een ontstekingsremmende neusspray zinvol kan zijn. Veel mensen hebben er baat bij deze spray te gebruiken op de plek waar ze het hulpmiddel bevestigen. Deze ontstekingsremmende spray is alleen op recept verkrijgbaar.