Casus: Inzet steunbandage bij parastomale hernia

Coupeuse aan het werk op de afdeling stomasteunbandage
Casus: Inzet steunbandage bij parastomale hernia helpt wonden te verminderen.
Mevrouw van 86 jaar, waarbij een colostoma is aangelegd door diverticulitis, waarbij er vrijwel direct sprake was van het ontstaan van een forse parastomale hernia. Doordat de parastomale hernia veel druk geeft op de huid, zijn er forse wonden ontstaan op de kwetsbare dunne huid bij mevrouw. Er is door de dermatoloog onderzocht of deze wondjes mogelijk een andere oorzaak zouden kunnen hebben maar dit is uitgesloten. Door naast een goede wondbehandeling een aangemeten steunbandage in te  zetten beperk je de druk op de huid, waardoor er een snellere genezing zal plaats vinden van de wonden. Het is van belang dat deze steunband door kundig personeel word aangemeten, rekening houdend met het colostoma, draagcomfort, kwetsbare huid en het voorkomen van decubitus. Na aanmeten van de steunbandage evaluatie gedaan na 3 weken, wonden verbeteren aanzienlijk en mevrouw ervaart draagcomfort.

 

Anamnese

Mw. H, 86 jaar oud. Forse parastomale hernia na aanleg van een colostoma in verband met diverticulitis.

 

Probleemstelling

Er is een parastomale hernia ontstaan na het aanleggen van een colostoma. Doordat de parastomale hernia veel druk geeft op de huid, zijn er forse wonden ontstaan. Mevrouw heeft een zeer dunne kwetsbare huid doordat elastisch vermogen van de huid af is genomen naarmate de leeftijd toeneemt.

 

Analyse

Nader onderzoek naar de wondjes op de huid rondom de parastoma hernia is gedaan door een dermatoloog om uit te sluiten dat er sprake is van onderliggend lijden. Dit blijkt niet het geval. De wondjes lijken te ontstaan door inwendige druk op de huid doordat de darmen zich door de breukwand proberen te duwen door de parastomale hernia.

 

Advies

Wondbehandeling door middel van een cortisonzalf wat zorgt voor een ontstekingsremmende en bloedvat vernauwende werking waardoor de verschijnselen van een huidontsteking worden onderdrukt. Daarnaast inzet van een hydrocolloïd verband wat zorgt voor een goede vocht absoberende werking en wat daarnaast zorgt voor een vochtig wond milieu wat de genezing ter goede komt. Daaroverheen een soepele stoma huidplak.
Daarnaast word een goed zittende steunband aangemeten om toename van de parastomale hernia te voorkomen en tegendruk/bescherming te bieden aan de huid.

 

Het juist aanmeten van de steunband is essentieel voor goede en vooral ook juiste ondersteuning.

De volgende criteria zijn daarbij belangrijk:

  1. Goede en juiste ondersteuning. Dit bepalen we door de lichaamsmaten al liggend op te meten, zodat de darminhoud binnen de breukpoort valt. Op het moment dat de band (liggend) aangedaan word, zal de huid darmen en spierlaag de beste ondersteuning krijgen. Daarnaast word er gekeken naar verschillende soorten steunbanden, waarbij de elasticiteit van de steunband een grote rol speelt. Het is belangrijk dat de band de parastomale hernia volledig bedekt, zodat deze geen mogelijkheid krijgt om uit te wijden onder of boven de band door.
  2. Draagcomfort. Mevrouw heeft bij het aanmeten van de band aangegeven dat comfort bij haar (gezien haar leeftijd) een grote rol speelt. Ondersteuning van de parastomale hernia is zeer belangrijk, maar comfort en kwaliteit van leven staat bij haar als hoogste prioriteit.
  3. Ondersteunen kwetsbare huid. Door inzet van bovenstaand wond / stoma materialen beleid ondersteunen we de kwetsbare huid.
  4. Voorkomen decubitus. Door de band op maat te laten door onze vakkundige coupeuses sluit deze volledig aan bij het lichaam van mevrouw. Er word gekeken dat de band nauwsluitend zit, geen plooivormingen geeft en niet drukt op bepaalde plekken op het lichaam.  

 

Evaluatie

Door middel van foto’s en evaluaties met de thuiszorg zien we dat na drie weken inzet van wondbehandeling en gebruik van steunbandage de wonden aanzienlijk zijn verbeterd. De wonden op huid rondo de parastomale hernia lijkt minder vocht te produceren en is minder pijnlijk. Daarnaast geeft mevrouw aan het gevoel te hebben goede ondersteuning te ondervinden bij het dragen van de steunband. Door het dragen van deze band is het zware gevoel van de parastomale hernia zo goed als verdwenen. Mw spreekt van een zeer prettig draagcomfort en al met al een vooruitgang op haar kwaliteit van leven.

 

 

Ronald Brienen in auto

Ronald Brienen

Stomaverpleegkundige / Zorgdeskundige bij Mediq