Voordelen en gebruik van de octopus

Wat is een octopus?

De octopus is een verlengslang voor intraveneuze katheters. Hiermee zijn intermitterende injecties en continue infusies van vloeistoffen of medicijnen mogelijk. Ook is de octopus geschikt voor bloedafname. Een octopus bestaat uit een enkel of dubbel slangetje dat met een luerlock-aansluiting op de infuuscanule gekoppeld wordt. De bionector (naaldloze connector) is voorzien van een afsluitdopje. De verlengslang is gemaakt van transparante PUR en voorzien van kleurgecodeerde klemmen voor de identificatie van de lijn. De octopus is een verlengslang voor intraveneuze katheters

Doelgerichte infusie

Medicijnen mengen zich pas als ze in de canule terechtkomen, waardoor interacties tussen geneesmiddelen worden voorkomen. Hierdoor is minder manipulatie met de infuuscanule nodig. Doordat er geen open verbinding is bij het toedienen van medicatie, is er minder infectierisico. Verder hoeven de lijnen minder vaak verwisseld te worden na het flushen. Door de octopus aan te sluiten kan hier de infuuslijn aangesloten worden. Zo kan via de tweede lumen van de octopus de infuuslijn worden geflusht. Een bijkomend voordeel is dat patiënten door het gebruik van een 2-lumen octopus deels zelfstandig gemaakt kunnen worden. Zij kunnen nu eenvoudiger flushen en het infuus zelf aan- en afkoppelen.

Benieuwd hoe uw patiënt zelfstandig zijn infuus kan aan- en afkoppelen en flushen? Bekijk de instructievideo’s of vraag de brochures aan via uw rayonmanager.

Meer informatie

Wilt u weten wat de octopus voor uw patiënten kan betekenen? Onze rayonmanagers vertellen u hier graag meer over!