Langer thuis wonen met technische en sociale innovaties
De toekomst van zorg: wat doen we nu al?
Nederland vergrijst: in 2040 zijn er twee keer zoveel 75+’ers als nu. Een recordaantal mensen heeft dan langdurige zorg nodig, die in de meeste gevallen langer zelfstandig blijven wonen. Hoe kunnen we de zorg toegankelijk houden voor deze groep? En wat betekent dit voor de zorgsector? We vragen het aan Susanne van Tiggelen, General Lead Public Affairs & Health Care Insurers.
In deze video
Beantwoordt expert Renée Schluter Environmental Social Governance Manager bij Mediq, drie prangende vragen over het maken duurzamere keuzes voor het assortiment medische hulpmiddelen. Aan bod komen:
- Welke zorginnovaties er nu al in de zorg.
- Wat de rol van medische hulpmiddelen is bij het langer thuis kunnen wonen.
- en hoe belangrijk samenwerken in de zorg is.
Liever lezen? Het antwoord op de vragen is ook te lezen onder deze video.
Over de expert:
Susanne van Tiggelen is General Lead Public Affairs & Health Care Insurers, bij Mediq. Dagelijks staat zij in contact met onder andere zorgverzekeraars, brancheverenigingen, adviesraden, het ministerie van VWS en patiëntenverenigingen. Ze is goed op te hoogte over wat er speelt in de zorgbranche en beseft zich welke uitdaging ons te wachten staat. "De sleutel ligt in de samenwerking met verschillende publieke en private partners die een bijdrage kunnen leveren om de opgave van zorg naar huis te realiseren."
Innovaties in de zorg
"Er gebeurt al veel op het gebied technische en sociale innovaties die ervoor zorgen dat we langer thuis kunnen blijven wonen én de juiste zorg kunnen ontvangen. Het is een belangrijke ontwikkeling binnen de gezondheidszorg: het is een verschuiving van focus. Ook focussen we steeds vaker op preventie in plaats van enkel en alleen op het genezen van ziektes of aandoeningen. Technologie wordt hier steeds vaker voor ingezet. Doordat vrijwel iedereen de beschikking heeft over een smartphone wordt dat ook steeds eenvoudiger te realiseren en te monitoren.Zo kun je onder andere denken aan het beeldbellen met de huisarts, fysiotherapeut of andere behandeld arts. Waar de arts vroeger de patiënt altijd fysiek wilde zien, is het nu ook mogelijk om eerst digitaal contact te hebben om de zorgvraag te beoordelen en vervolgens te kijken of een fysieke afspraak nodig is. Een ander voorbeeld is sensortechnologie die waarschuwt als behandeling nodig is bij bijvoorbeeld diabetespatiënten. Door de technologische ontwikkelingen is het steeds makkelijker om te monitoren wat een individueel persoon aan zorg nodig heeft."
Iedereen heeft het te druk
De zorg staat onder druk. Wat kunnen we daaraan doen? Volgens Van Tiggelen is samenwerking in de keten van cruciaal belang. "Huisartspraktijken kunnen de vraag naar zorg niet aan, wijkverpleegkundigen krijgen steeds complexere zorgvragen, zorginstellingen hebben het financieel zwaar en ziekenhuizen vragen familie en vrienden van de patiënt om meer zorg op zich te nemen. Kortom, iedereen heeft het te druk. Het is daarom belangrijk om samenwerking in de keten te stimuleren. We moeten voorkomen dat er dubbel werk wordt gedaan, maar vooral ook om de juiste expertise van de zorgprofessional in een vroeg stadium bij de juiste patiënt te krijgen. Hoe eerder men de juiste zorg ontvangt, hoe beter we kunnen voorkomen dat er intensievere zorg nodig is.
Belang van medische hulpmiddelen in preventie
Naast zorginnovaties en beter samenwerken, kan ook het juiste medisch hulpmiddel essentieel zijn om te voorkomen dat mensen meer zorg nodig hebben. Er moet meer aandacht komen voor het ‘first time right-principe’ waarmee het mogelijk wordt sneller de juiste (technologische) hulpmiddelen in te zetten en te vergoeden. Daarmee kunnen onnodige complexe (medische) trajecten worden voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een wondzorgconsulent kan meekijken op afstand, kan deze eerder handelen om een grotere ontsteking te voorkomen. Of door de juiste sensortechnologie in te zetten, kunnen mensen met diabetes vaak zonder veel moeite de regie weer over hun leven krijgen en kunnen complicaties, zoals nierfalen en diabetische voet, veelal voorkomen worden.In experttalk stellen we vragen aan experts in de zorgsector over belangrijke onderwerpen. Wat is duurzaamheid en hoe pak je dat aan in de zorg? Welke innovaties zijn er op de markt? Hoe zorg je voor aandacht voor de patiënt of cliënt?