Ervaring met slim incontinentiemateriaal en sensortechnologie

verzorgende in ijsselheem jas

"Ik zie alleen maar de voordelen van sensortechnologie"

INTERVIEW – Jeanet van Beek-Bijsterbosch is verzorgende IG in de Bongerd in Hattem. De Bongerd is een locatie van IJsselheem, een vooruitstrevende organisatie in de ouderenzorg. Mediq en IJsselheem werken samen aan een 2-jarige implementatie van sensortechnologie voor incontinentiezorg. In dit interview deelt Jeanet haar ervaringen met slim incontinentiemateriaal. “Ik was eerst sceptisch, maar ben nu nieuwsgierig geworden. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan.”

Bij Mediq werken we dagelijks aan innovatieve zorgoplossingen waarmee het leven van mensen een stukje makkelijker maken. Met slimme sensortechnologie voor incontinentie krijgt de zorgprofessional een seintje wanneer dat ook echt nodig is. Zo blijft er tijd over voor aandacht en de zorg die écht nodig is. Productspecialist Daan de Reus: “We ondersteunen zorginstellingen van A tot Z bij de implementatie”

Wat is slim incontinentiemateriaal? En hoe werkt het?

WeSense™ van SenecaSense technologies is een systeem dat bestaat uit een sensorstrip, een pod en een app. De strip wordt binnenin incontinentiemateriaal geplakt en verbindt met de pod, die urineverlies via wifi naar de app stuurt. De app toont het verzadigingsniveau en geeft meldingen wanneer verschonen nodig is.

De Reus: “Geen tussentijdse controle, verminderde kans op lekkages en geschikt voor ieder type incontinentiemateriaal. Kortom, een prettigere ervaring voor zorgprofessional én cliënt op het gebied van continentiezorg.”

van Beek-Bijsterbosch: “Onze cliënten noemen dit ook wel een 'zeepje' vanwege de vorm. We klikken deze aan de strip aan de bovenkant van het incontinentiemateriaal. Wij kunnen op onze telefoon zien met een app welke cliënt verschoond moet worden, dit geeft de app aan.

Als het incontinentiemateriaal 70% verzadigd is, knippert het kamernummer in de WeSense app rood en krijgen wij een alarm op de telefoon binnen. We hebben dan een half uur de tijd om te verschonen anders is de kleding en/of het bed nat omdat het materiaal te verzadigd is.”

Wat zijn de de voordelen van slim incontinentiemateriaal?

van Beek-Bijsterbosch: "Deze sensortechnologie van SenecaSense Technologies is voor ons superhandig omdat we niet onnodig hoeven te verschonen. We tillen mensen niet meer in de tillift, als dat niet nodig is. Er is ook minder wondverzorging nodig doordat mensen niet langer dan nodig nat incontinentiemateriaal aan hebben. Dat is veel beter voor de huid van de cliënt. De cliënt voelt trouwens helemaal niets van de strips. Het is heel zacht materiaal. 

"Het kan in het begin wat vreemd aanvoelen, dat je real-time kan zien welke inco’s er verschoond moeten worden. Maar na verloop van tijd wordt dit steeds makkelijker. Wel is het van groot belang om te kijken bij wie de slimme inco nut heeft. Dat verschilt natuurlijk wel per cliënt. Maar wij zien echt dat we meer tijd hebben voor andere dingen hierdoor, en dat is een hele grote winst!"

De Reus: “Doordat er minder onnodig verschoond wordt reduceert het materiaalverbruik voor incontinentiezorg ook. Het slimme bestelportaal MedBIS maakt het materiaalgebruik ook inzichtelijk, wat handig bij het bestellen. Het is super om te horen dat de zorgprofessional ontzorgt wordt door het inzetten van digitale slimme oplossingen.” 

 

Hoe verloopt de aanpak?

De Reus: “We begeleiden het traject en pakken het zorgvuldig en gefaseerd aan.”
  • Fase 1: Samen met een collega productspecialist en een ambassadeur op locatie kijken we naar het huidige gebruik van incontinentiemateriaal. Er wordt bepaald of er een aanvullende training nodig is. Daarnaast brengen we samen in kaart wie voordeel heeft bij het gebruik van de sensortechnologie. 
  • Fase 2: Na de trainingen kan er een 0-meting worden gedaan. Hierin wordt het “huidige verschoongedrag” in kaart gebracht om later te vergelijken. Deze fase is optioneel.
  • Fase 3: Het live signaal wordt aangezet. Iedereen kan de voordelen ervaren. In fase 2 en 3 is er zeer nauwe begeleiding van de zorgteams.
  • Fase 4: In deze fase worden de aandachtsvelders/ambassadeurs van de locatie ondersteund om de begeleiding zelf op te pakken. Ook wordt er geholpen om, d.m.v.  het webportaal, analyses te maken van het continentie en verschoongedrag op de afdeling.

Na het succesvolle traject bij De Bongerd gaat IJsselheem komende maanden bij meer locaties aan de slag met slimme incontinentie. “Als productspecialist sta ik het IJsselheem bij met al hun vragen.”

Van Beek-Bijsterbosch: "We hebben een door Mediq georganiseerde  bijeenkomst gevolgd waarin ons precies werd uitgelegd hoe we dit moesten doen. Daarna leerden we hoe we de strips moesten plakken en koppelen. Dit werd ons stap voor stap uitgelegd. We hebben strips voor verschillende maten incontinentiemateriaal. We hebben een collega die de strips plakt en ervoor zorgt dat we voldoende ingekochte materialen hebben.”