Schaafwond

Een schaafwond is een verbreking van de continuïteit van de huid waarbij ten minste een deel van de opperhuid door de schurende werking is verdwenen. Vaak ontstaat een schaafwond bij een val op een ruwe ondergrond waarbij de huid onder druk over dit oppervlak is geschoven. Bij diepere schaafwonden kunnen ook de lederhuid of diepere structuren zijn beschadigd of verdwenen.

Behandeling schaafwond

1. Reinigen
Een gewone schaafwond, waarbij de huid niet over de hele dikte is verdwenen, kan men het beste onder de kraan schoonmaken en alle zichtbare vuil met water wegspoelen. Dit om het infectierisico zo klein mogelijk te maken. Gebruik eventueel een washandje en wat zeep om de plaats rond de wond te reinigen en veeg dan voorzichtig het vuil van binnen naar buiten de wond. Is er geen water bij de hand, laat de wond dan even goed doorbloeden om zo het vuil eruit te verwijderen. Desinfecteer de wond met een ontsmettingsmiddel, jodium of Mesitran honinggel. Dit kan een vervelende infectie voorkomen.

2. Verbinden
Dek een schaafwond bij voorkeur af met een niet verklevend wondkompres om te voorkomen dat het verband aan de wond kleeft en er zo bij een verbandwissel nieuw gevormd weefsel wordt losgetrokken. Door eerst Mesitran honinggel op de wond aan te brengen wordt verkleving ook voorkomen. Een geschikte wondbedekker is bijvoorbeeld een Klinitulle zalfkompres, afgedekt met een nonwoven kompres.

Ook kan direct op de wond een niet verklevend kompres zoals de Novopad of de Alupad geplaatst worden. Het wondkompres wordt vastgezet met een hechtpleister (Kliniplast NW) en kan extra gefixeerd worden met een windsel (Klinifix Hydrolast) om verschuiven te voorkomen. Een op zichzelf klevend windsel (Klinifix Cohesive) verdient de voorkeur op lastig te verbinden lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld het hoofd of een elleboog omdat dit windsel niet snel verschuift. Een snelle mogelijkheid is een kant-en-klare eilandpleister (Kliniplast Border (wit) of Kliniplast Comfort (huidskleur) waarbij gelet moet worden op de juiste maat wondkussen, zodat de wond volledig afgedekt wordt.

3. Behandeltips

  • Verwissel het verband dagelijks.
  • Inspecteer de wond op ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Raadpleeg de huisarts bij koorts of als de wond gaat infecteren.
  • Als de gewonde de laatste 5 jaar geen tetanusvaccinatie heeft gehad, en er is sprake van straatvuil in de wond, is het aan te bevelen er een bij de huisarts te halen.