Chirurgische wond

Een chirurgische wond is een steriele wond die een chirurg (bewust) heeft gemaakt om te opereren. In de meeste gevallen wordt de huid hierna volledig gesloten met behulp van hechtingen, nietjes, zwaluwstaartjes etc. Ondanks dat de wond volledig gesloten is kan het zijn dat deze nog een aantal dagen wondvocht blijft nalekken.

Behandeling chirurgische wond

1. Behandeling
Afhankelijk van de locatie van de incisie (insnede van de huid) wordt deze afgeplakt met een nonwoven eilandpleister (Kliniplast Border) of een waterdichte eilandpleister (Kliniderm Film Pad) waar mee gedoucht kan worden. Beide pleisters zijn in diverse lengtes leverbaar is. Om eventuele postoperatieve wondinfecties te voorkomen, is het aan te raden de incisie in te smeren met Mesitran antibacteriële wondgel.

2. Behandeltips
Raadpleeg een arts wanneer er tekenen van infectie rondom de incisie zichtbaar zijn. Kenmerken hiervan zijn roodheid, pijn, zwelling en warmte. Wanneer er geen wondvocht meer uit de wond komt en wanneer de huid rustig oogt, is een pleister niet meer noodzakelijk.