Warmte en slaapapneu
Invloed warm weer op slaapapneu
Voor de meesten blijft het toch een lastige opgave: slapen in de warmte. Of je nu slaapapneu hebt of niet. Voor zover bekend heeft warmte geen directe invloed op slaapapneu. Dat geldt echter wel voor het gebruik van uw slaapapneu-apparaat en de accessoires.
Apneumasker tijdens warme nachten
Slapen met een CPAP-masker kan een opgave zijn tijdens warme zomernachten. In de praktijk proberen mensen dit vaak wel, maar als het na enige tijd niet lukt laten zij de therapie de rest van de nacht achterwege. Wij begrijpen heel goed dat het lastig is om tijdens warme nachten met een masker op te slapen. We geven u graag een aantal tips mee hoe u hier het beste mee kunt omgaan, omdat OSA-therapie geen medicijn is. Het is een hulpmiddel waardoor na stoppen de slaapapneu terugkeert.
Droge lucht? Bevochtig naar keuze
Het CPAP-apparaat is uitgerust met een bevochtiger. Deze bevochtiger ondersteunt de functie van de neusslijmvliezen: het verwarmt en bevochtigt de lucht. In de zomerperiode - waarin de lucht vaak wat droger is – kunt u last krijgen van een droge mond. De aanwezigheid van airconditioning maakt de lucht in de regel nóg droger. U kunt de vochtstand van uw bevochtiger dan hoger zetten. Andersom geldt: als de atmosfeer vochtiger is zet u de vochtstand wat lager. U mag het afstellen zoals u dat prettig vindt. Teveel vocht kan echter leiden tot overmatige condensvorming in de slang en een borrelend en sissend geluid.
Op vakantie naar warme landen
Tijdens vakanties naar warme, vochtige landen kiezen sommige mensen ervoor om geen bevochtiger te gebruiken. Zij vinden dit niet nodig. Doet u dit liever wel, vul dan het bakje met gekookt, gedestilleerd water. Of met mineraalwater zonder bubbels uit de winkel.