Vakantie en slaapapneu

checklist bij de vakantiekoffers
Op vakantie met slaapapneu

Waar moet u rekening mee houden?

Elke nacht slaapt u met uw apneu-apparaat, dus ook wanneer u op vakantie gaat. Om goed voorbereid op vakantie te gaan, delen we hieronder een aantal praktische tips met u. 

1. Kies een reisverzekering die de waarde van uw slaapapneu-apparaat dekt

Wij adviseren u om voorafgaand aan uw vakantie de dekking van uw reisverzekering te controleren. De waarde van uw apneu-apparaat is ongeveer € 1.500. Het is wellicht mogelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij de waarde van het PAP-apparaat gedekt wordt.

2. Neem een PAP-paspoort mee voor tijdens uw reis

Bij Mediq kunt u op verzoek een PAP-paspoort aanvragen. Hierop staat dat u OSA (slaapapneu) heeft en PAP-therapie nodig heeft tijdens uw slaap. Neemt u dit paspoort ingevuld mee op reis, zodat men u goed kan helpen als er onverhoopt iets met u gebeurt. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland. Informeer daarnaast het ziekenhuispersoneel dat u OSA heeft. Wanneer u een operatie moet ondergaan, dan is het noodzakelijk dat u in de uitslaapkamer wordt aangesloten op een PAP-apparaat.  

3. Neem een douaneverklaring voor uw slaapapneu-apparaat mee wanneer u met het vliegtuig reist

U kunt uw apneu-apparaat als handbagage in het vliegtuig meenemen. Hiervoor is een Douaneverklaring (customs declaration) noodzakelijk. U kunt deze douaneverklaring hier downloaden. De douaneverklaring is in het Engels opgesteld.

4. Neem een volt-omvormer mee wanneer u met de boot of camper op vakantie gaat

Op een boot of in een camper is de elektriciteit anders dan thuis. Om uw slaapapneu-apparaat aan het stroom te kunnen zetten, heeft u een volt-omvormer nodig. U kunt een 12-voltkabel via Mediq regelen. Houd er wel rekening mee dat uw zorgverzekeraar deze kabel niet vergoedt en dat de kosten voor uw eigen rekening zijn. 

5. Neem een wereldstekker mee voor de stopcontacten in het buitenland

De stroomvoorziening in het buitenland kan anders zijn. Neem daarom een verloopstekker of wereldstekker mee, zodat u uw PAP-apparaat kunt gebruiken tijdens het slapen. Een verlengsnoer biedt uitkomst als er geen stopcontact in de buurt van uw bed is. In landen waar piekstroom voorkomt, is een stroomstabilisator nodig. Deze kunt u kopen bij elke computerwinkel.

Wat moet u doen wanneer uw apparaat storing heeft in het buitenland? 

Mocht uw slaapapneu-apparaat tijdens uw verblijf in het buitenland een storing hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. In het geval van een storing zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Wij helpen u graag verder.

Vanuit het buitenland uw therapiegegevens aan ons toesturen

Wanneer u bijvoorbeeld voor langere tijd op reis bent, dan kan het voorkomen dat u tussentijds uw therapiegegevens moet opsturen voor bijvoorbeeld uw jaarlijkse controle. Uw apparaat heeft een Wifi- of GPRS-uitleesmodule en stuurt automatisch uw therapiegegevens naar ons zodra u aangesloten bent op een wifiverbinding.