Urineweginfectie of blaasontsteking bij katheteriseren

Vrouw met buikkramp of pijn
Blaasontstekingen

Houd uw blaas gezond

Een blaasontsteking of urineweginfectie komt vaker voor dan u denkt. Zeker met een katheter heeft u een verhoogd risico. Recent onderzoek* wijst uit dat mensen die katheteriseren gemiddeld 2,7 keer per jaar te maken krijgen met een blaasontsteking. Kunt u een blaasontsteking of urineweginfectie voorkomen? Niet altijd, maar u kunt er zelf wel wat aan doen om de kans op een infectie te verkleinen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en is te herkennen aan een aantal symptomen. Sommige mensen ervaren pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Of hebben steeds de aandrang om te moeten plassen. Eenmaal op de wc, plast of katheteriseert u slechts een beetje urine. De urine ruikt sterker, ziet er anders uit (troebel) of bevat bloed. Sommigen mensen ervaren ook pijn in de onderbuik of onderrug. Geen van deze kenmerken is echter een voorwaarde voor een blaasontsteking. Uiteindelijk zal een onderzoek op een urinemonster, door een huisarts of ziekenhuislaboratorium, uitwijzen of u een blaasontsteking heeft.

Blaasontsteking katheter symptomen 

Nogmaals de symptomen van een blaasontsteking bij een katheter op een rijtje: 
  • Pijn of branderig gevoel bij het plassen 
  • Continue aandrang om te plassen 
  • Slechts een beetje urine bij plassen of katheteriseren 
  • Urine ruikt sterker, is troebel of bevat bloed 

De blaas is één van de belangrijkste organen in ons lichaam. Het is een opvangreservoir voor vocht en afvalstoffen. De blaas zorgt er dus voor dat we niet continue op het toilet zitten of moeten katheteriseren, maar slechts een aantal keer per dag. Omdat de blaas goed voor ons zorgt, is het belangrijk dat wij goed voor de blaas zorgen.

Blaasontsteking bij een katheter voorkomen: 4 praktische leefregels

Hoe doe je dat nou precies, goed zorgen voor je blaas? Ook bij mensen met een katheter is dit een veel gehoorde vraag. Wij hebben voor u vier praktische leefregels opgesteld die u helpen om uw blaas gezond te houden.
  1. Voldoende drinken: Drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag, bij voorkeur water. Beperk het drinken van koffie en frisdranken met veel suiker en/of zoetstoffen. Het drinken van voldoende water verdunt de urine en zorgt ervoor dat eventuele aanwezige bacteriën uit de blaas worden gespoeld. 
  2. Goede hygiëne van handen en lichaam: Was altijd uw handen met water en zeep voordat u begint met katheteriseren. Is er geen water en zeep aanwezig gebruik dan antibacteriële handgel. Reinig ook het gebied rondom de opening van de urinebuis, bij voorkeur alleen met lauwwarm water.
  3. Regelmatig en op de juiste manier katheteriseren: Regelmatig katheteriseren vermindert de kans op een urineweginfectie. Leeg de blaas volledig en houdt het aantal keer katheteriseren aan dat uw arts/verpleegkundige heeft geadviseerd. Ook buitenshuis is het belangrijk om uw routine rondom het katheteriseren aan te houden. Gebruik ook elke keer dat u katheteriseert een nieuwe steriele katheter. Mocht de katheter op de grond vallen of heeft u na het handen wassen iets anders aangeraakt dan de katheter of uw lichaam, pak dan een nieuwe katheter.
  4. De juiste toilethouding: Een juiste plas -en poephouding is belangrijk om complicaties te voorkomen. Ga bij het plassen rechtop zitten zodat de plasbuis zich in een rechte positie naar beneden bevindt. De urine stroomt dan goed uit de blaas en er blijft geen urine achter wat tot blaasontsteking zou kunnen leiden. Ga bij het poepen iets meer onderuit gezakt zitten zodat de endeldarm en de anus zich in een rechte positie naar beneden bevinden. Lees meer in de Plas- en ontlastingswijzer .
 
Pien, zorgprograma van Mediq
Meer tips over katheteriseren?

Pien helpt u verder!

Pien is er speciaal om u te helpen bij alledaagse vragen over incontinentie. Juist als er even geen verpleegkundige of arts in de buurt is. Thuis en onderweg, 24 uur per dag. Zo kunt u met behulp van handige instructiefilmpjes oefenen in uw eigen vertrouwde omgeving en kunt u in uw eigen tempo alles nog eens rustig bekijken of lezen. Verder geeft Pien antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld over sporten, hoe u optimaal kunt genieten van een avondje uit of met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Wellicht heeft u weleens iets gelezen over gebruik van cranberries / D mannose of vitamine C in hoge dosering. Er is hier geen wetenschappelijk bewijs voor, maar in praktijk geeft dit soms goede resultaten in het verminderen van infecties.

In veel gevallen zal een urineweginfectie vanzelf na ongeveer een week genezen. Als genezing uitblijft zal een arts soms het gebruik van antibiotica of een blaasspoeling adviseren. Belangrijkste blijft dat door het volgen van de praktische leefregels het risico op een urineweginfectie kunt verkleinen. Want voorkomen is beter dan genezen!

*Enquete ‘Zorg goed voor je blaas”, 500 respondenten, januari 2022.

 

Webinar 'Hoe hou je je blaas gezond'

Op 8 maart 2022 organiseerde Mediq samen met Coloplast het webinar: Hoe hou je je blaas gezond? Uroloog Koldewijn en verpleegkundige Lisette van de Bilt uit het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven geven tijdens dit webinar tips om de kans op urineweginfecties en blaasontsteking te minimaliseren. Kijk het hier terug.
Accepteer alstublieft marketing cookies om de video af te spelen.
Accepteer alstublieft 
                         marketing cookies om de video af te spelen.