Leven met incontinentie

Ongewenst urineverlies of ontlastingsverlies

Incontinentie, ook wel het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting, is meestal een gevolg van een lichamelijke aandoening of operatieve ingreep. Het is niets om u voor te schamen. Wat kunt u in het dagelijks leven doen? Op deze pagina vindt u handige tips.

Handige tips

Juiste plas -en poephouding

Een juiste plas -en poephouding is belangrijk om complicaties te voorkomen. Ga bij het plassen rechtop zitten zodat de plasbuis zich in een rechte positie naar beneden bevindt. De urine stroomt dan goed uit de blaas en er blijft geen urine achter wat tot blaasontsteking zou kunnen leiden. Ga bij het poepen iets meer onderuit gezakt zitten zodat de endeldarm en de anus zich in een rechte positie naar beneden bevinden. Wij hebben voor u een handige flyer ’Plas en ontlastingswijzer ’ ontwikkeld voor het hanteren van de juiste houding bij toiletgebruik.

Ga niet te vaak

In een gezonde volwassen blaas kan 400ml tot 600 ml urine. Als de blaas voor driekwart is gevuld, krijgen de hersenen een seintje en is het tijd om naar het toilet te gaan. Als u twee liter vocht per dag drinkt, moet u 6 tot 8 keer naar het toilet. Incontinentie kunt u niet voorkomen door vaker naar het toilet te gaan. De blaasinhoud kan hierdoor juist verminderen waardoor u nog vaker naar het toilet moet.

Goede doorstroming

Het is belangrijk om 1,5 – 2 liter water per dag te drinken. Dit zorgt niet alleen voor een minder sterke geur van de urine, maar vooral voor een goede doorstroming van de urinewegen en een verkleining van de kans op infecties. Omdat het vocht wat u heeft gedronken verdampt door transpiratie en ademen, plast u minder dan u drinkt. Incontinentie kunt u niet voorkomen door minder te drinken.

Beweeg voldoende

Voldoende beweging zorgt voor het in conditie houden van de spieren die nodig zijn bij het plassen en poepen.

Voorkomen is beter

Voorkom obstipatie (verstopping van de darmen) door voldoende te drinken en vezelrijke voeding te eten want obstipatie kan leiden tot incontinentie.

Pien: altijd hulp bij continentievragen

Juist als er even geen verpleegkundige of arts in de buurt is, kunt u bij onze digitale continentie-collega Pien terecht. Thuis en onderweg, 24 uur per dag. Voor al uw vragen over incontinentie en afvoerende en absorberende continentiehulpmiddelen. Ook laat Pien zien hoe u continentiemateriaal gebruikt en kunt u thuis oefenen met handige instructiefilmpjes. Verder heeft Pien allerlei tips voor u. Bijvoorbeeld over sporten, een avondje uit of op vakantie gaan. En ook over het bespreekbaar maken van de gevolgen van incontinentie in uw omgeving.

Op vakantie met medische hulpmiddelen

We zijn er voor u, ook op vakantie

Misschien ziet u ertegenop om met incontinentieproblemen en medisch hulpmiddelen op vakantie te gaan. Door uw reis goed voor te bereiden, kunt u ongestoord genieten. Ook hier helpen we u bij. Onze folder ‘Op vakantie met medische hulpmiddelen’ leidt u stap voor stap langs de voorbereiding op uw reis. Als er ondanks de goede voorbereiding toch een probleem met uw hulpmiddelen ontstaat, kunt u altijd een beroep op ons doen. Binnen Nederland kunt u uw hulpmiddelen bijvoorbeeld ook op een ander adres laten afleveren, zoals een vakantieadres. En als u naar het buitenland reist, kijken we wat we daar voor u kunnen doen.

Wilt u de folder ‘Op vakantie met medische hulpmiddelen’ graag per post ontvangen?

Vraag gerust een folder aan via onze klantenservice. We sturen er graag een naar u op.