De eerste dagen met een insulinepomp

Zwangere vrouw met diabetes gebruikt insulinepomp

Hoe start ik met een insulinepomp?

Starten met een insulinepomp is niet zomaar iets. U moet de pomp volledig begrijpen voordat u hiermee daadwerkelijk insuline gaat toedienen. Hierbij krijgt u intensieve begeleiding van uw diabetesteam. Het is een traject dat enkele weken tot maanden in beslag kan nemen en dat bestaat uit een aantal stappen. 

Aanvraag en eerste pompinstructie

Nadat u samen met uw diabetesbehandelaar heeft besloten om te starten met insulinepomptherapie, zal uw behandelaar bij ons een aanvraag voor de pomp indienen. Hierover informeren wij de pompfabrikant. Deze zal de pomp bij u leveren en ook instructies geven over hoe u deze kunt gebruiken. Ze leggen uit hoe alles werkt, hoe u een bolus kunt geven en hoe u de basaalstand kunt instellen. Deze instructie vindt plaats op de poli, bij u thuis of digitaal. Voorafgaand aan deze uitleg kunt u de vraag krijgen om alvast wat video’s of andere informatie te bekijken.

Oefenperiode

Na de instructie vindt een oefenperiode plaats. De manier waarop u gaat oefenen verschilt per instelling of behandelaar. In sommige gevallen gaat u thuis droog oefenen, dus zonder insuline in de pomp. Soms gaat u direct met insuline oefenen.  

Pas als u en de behandelaar het erover eens zijn dat u de pomp volledig beheerst zult u de therapie officieel gaan starten.
Behandelaar bespreekt diabetes plan met patient

De insulinepomp in gebruik nemen

De manier waarop u echt met uw insulinepomp gaat starten verschilt ook per instelling of behandelaar. Het kan zijn dat u meteen al start en veel contact heeft, of dat u de startdag op de poli doorbrengt of in sommige gevallen zelfs kort wordt opgenomen. Welke vorm dan ook, er is de eerste dagen een intensieve begeleiding vanuit uw behandelaar.  

bolus toedienen tijdens maaltijd

Waarop moet ik de eerste dagen letten? 

De eerste dagen is het vaak even wennen dat u iets op uw lichaam draagt, maar de meeste mensen ervaren dit niet als hinderlijk. Misschien wilt u vol enthousiasme alle mogelijkheden van de nieuwe pomp benutten? Toch is het goed hier voorzichtig mee te zijn, want als u te veel in één keer verandert, kan dit uw diabetes ontregelen. Beter is het om (samen met uw behandelaar) een plan te maken om stap voor stap de mogelijkheden van uw pomp te leren gebruiken.  Bekijk het stappenplan over het verbeteren van uw diabetesregulatie.

Wanneer moet ik aan de bel trekken? 

Neem in de volgende situaties contact op met uw diabetesbehandelaar of fabrikant van de pomp:

  • U heeft problemen met uw glucoseregulatie; uw glucosewaarden verlopen anders en het lukt u niet om dit te herstellen.
  • U moet overgeven. Neem dan direct contact op met uw diabetesteam of ziekenhuis. Dit zou kunnen wijzen op een ketoacidose; een gevaarlijke situatie die kan ontstaan als gevolg van een insulinetekort. Onbehandeld kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarom is de regel voor insulineafhankelijke mensen met diabetes: braken = bellen.
  • U heeft technische problemen met de pomp. Benader dan altijd de fabrikant. Ook buiten kantoortijden zijn zij bereikbaar zodat u zo snel mogelijk weer verder kunt met de pompbehandeling.