Alleen op vakantie naar het buitenland

Vriendengroep maakt selfie op het strand
Opvoedkwesties

Hoe kan je jouw puber het beste begeleiden?

DE VRAAG

Mijn dochter (17) gaat deze zomer voor het eerst alleen op vakantie naar Spanje met drie vriendinnen. Ik heb hier veel moeite mee, maar begrijp ook dat ze dit graag wil. Hoe kan ik haar het beste begeleiden?

HET ANTWOORD

Veel ouders vinden het moeilijk als hun kind voor het eerst alleen naar het buitenland op vakantie gaat. Zeker als er diabetes in het spel is. Je weet dat ze hun hersenen in de alcohol gaan weken en pubers denken nu eenmaal niet in risico’s. Een mooie bikini, lol maken en misschien wel de liefde van je leven tegenkomen, daar draait het om. Maar of ze het nu leuk vinden of niet een vakantie naar het buitenland moet worden voorbereid, zeker als je diabetes hebt. 

Ouders van kinderen met diabetes maken zich veel zorgen. Dat is begrijpelijk, maar het is ook een valkuil. Door de zorgen zijn ze geneigd het kind alles uit handen te nemen, maar hiermee ontneem je je puber de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een zelfstandig leven. Beter is het om je ongerustheid uit te spreken en je kind te vragen jou te laten zien dat het zelfstandig genoeg is om alleen op vakantie te gaan. Laat het zelf de voorbereidingen treffen: welke diabeteshulpmiddelen moeten mee, hoeveel insuline, de artsenverklaring, waar kunnen ze terecht mocht de pomp stuk gaan etcetera.

Vraag je kind ook zich te verdiepen in de wet- en regelgeving van het land waar ze naar toegaan. Veel pubers realiseren zich niet dat ze in sommige landen de ambulance direct moeten afrekenen, mochten ze die nodig hebben. Of dat ze op Mallorca bijvoorbeeld een boete riskeren als ze in badkleding de straat op gaan. Je puber leert ervan door dit zelf uit te zoeken en als ouder krijg je het vertrouwen dat hij of zij het zelf kan. Vergeet niet duidelijk af te spreken dat de vakantie niet doorgaat als ze het niet goed voorbereiden, hoe jammer dit ook is. 

Daarnaast adviseer ik ouders om de kinderen met wie je puber op vakantie gaat een keer uit te nodigen voor een etentje. Zeker in geval van diabetes. Laat je kind uitleggen wat diabetes is en wat ze moeten doen als het misgaat. Geef ze allemaal een geplastificeerd kaartje mee voor in hun portemonnee waarop de belangrijkste punten staan. 
 
Tot slot, laat je kind lekker op vakantie gaan. Ga niet elke dag appen en bellen, want geen bericht is in principe goed bericht. Het is heel goed voor kinderen om even helemaal los te zijn van hun ouders. 

 
Tekst: Irene Seignette   
Marina van der Wal

Marina van der Wal

Opvoeddeskundige

 Marinavanderwal.nl