Grip op diabetes
Alles kunnen doen wat iemand zonder diabetes ook doet
Diabetes vraagt om veel discipline. Alles wat je eet, doet en zelfs voelt heeft een effect op je bloedglucosewaarden. Iemand met diabetes is continu bezig met het goed bijhouden en interpreteren van de glucosewaarden in het bloed, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het is belangrijk om diabetes goed onder controle te hebben. Alleen zo kun je pieken en dalen en de complicaties die bij diabetes horen voorkomen. ‘Diabetes heeft continu impact op mijn leven. Ik zocht daarom iets wat mij meer inzicht kon geven in mijn eigen lichaam.’ Barry Thiele heeft diabetes type 1 en vertelt in Meer mens, de podcast over zijn ervaringen met DiaCare.
DIRECT CONTACT MET DE CLIENT VIA DE DIACARE APP
Om ervoor te zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun diabetes, ontwikkelden we samen met ziekenhuizen en patiënten het zorgprogramma DiaCare. DiaCare bestaat uit een app, die wordt gekoppeld aan een bluetooth-glucosemeter. De glucosemeter stuurt de waarden meteen door naar de app, zodat jij als behandelaar samen met de cliënt, altijd inzicht hebt in de actuele waardes. De app maakt patronen zichtbaar en geeft tips. Ook biedt de app e-learnings aan mensen met diabetes om kennis over diabetes, eten, sporten en meer op te frissen. Samen met je cliënt kun je volgende afspraak alvast voorbereiden, door middel van een vragenlijst in de app. Omdat zorgprofessionals nu ook op afstand kunnen coachen, hoeft de cliënt ook minder vaak naar het ziekenhuis.“Met DiaCare krijgen mensen meer inzicht in hun diabetes, zodat ze daar beter op kunnen anticiperen. Gaat alles goed en zijn er geen bijzonderheden, dan kan besloten worden om het consult te laten vervallen of te vervangen door een telefonisch consult.” vertelt Geerdien Hosper-Prinsen, productmanager diabetes.
MEER MENS
Wie meer inzicht krijgt in wat er in zijn of haar lijf gebeurt, begrijpt diabetes beter. Als je ziet dat bijvoorbeeld sporten of pizza eten zorgt voor pieken of dalen in je waardes, kun je met een verpleegkundige bespreken hoe je dat het beste oplost. Er is begeleiding op het moment dat het nodig is, waardoor iemand minder afhankelijk is. Er is meer ruimte om het leven in te richten zoals je zelf wil, omdat je weet hoe je die pieken en dalen voorkomt. En wie zich beter voelt, voelt zich meer mens.
“Het doel is dat mensen zo min mogelijk pieken en dalen hebben, zodat ze zo makkelijk mogelijk kunnen leven. En alles kunnen doen wat iemand zonder diabetes ook doet. Dat is het belangrijkste.” – Geerdien
Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is
Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiënt te laten voelen. En meer mens.