Zelfverzekerd voor je stoma zorgen

Category manager Danielle praat over leven met een stoma
Stomalife

Hoe help je iemand zijn leven met een stoma te omarmen?

Als je een stoma krijgt, verandert er veel. Ineens heb je een zakje op je buik. Dat kan zorgen voor angst en onzekerheid: zien mensen het onder mijn kleding, ruiken mensen het? Maar er zijn ook praktische vragen: moet ik thuis zijn om het te verwisselen, kunnen mijn kleinkinderen nog op schoot? In het ziekenhuis word je zo goed mogelijk voorbereid op leven met een stoma, maar thuis is alles toch nét even anders. Bij vragen of problemen is niet altijd helder waar je terechtkunt: het ziekenhuis, de thuiszorg, de huisarts? Niet iedereen heeft genoeg gespecialiseerde kennis om goed te helpen. Hierdoor hebben mensen vaak onnodig lang klachten, terwijl er wel degelijk oplossingen zijn. “Als mensen na een spoedoperatie ineens een stoma hebben, moeten ze daarmee leren omgaan. Hoe ga ik om met de angsten, zien mensen dat ik een zakje heb op mijn buik, ruiken mensen iets, hoe verwissel ik het? En vooral ook: hoe ga ik om met problemen? Bij wie kan ik dan terecht?” – Danielle Feijt, Category Manager bij Mediq

Een vertrouwde verpleegkundige voor al je vragen

Om te zorgen dat mensen met vragen zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen, introduceerden we het zorgprogramma ‘Stomalife’. Hierbij blijft de stomaverpleegkundige die je heeft begeleid in het ziekenhuis bereikbaar voor alle vragen, ook als je thuis zelf voor je stoma zorgt. Steeds kun je terugvallen op de kennis van deze expert. En als het nodig is kan de stomaverpleegkundige met de thuiszorg overleggen, beeldbellen of zelfs thuis langskomen. Daarnaast kan de stomaverpleegkundige van Mediq zien aan je productgebruik of er mogelijk complicaties zijn. Zo houden we steeds een vinger aan de pols. 

“Als iemand ineens een ander product of veel meer gebruikt, kan dat een aanwijzing zijn voor het ontstaan van complicaties zoals lekkage of huidproblemen. Als we dit zien, geven we het door aan de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis, zodat mensen niet onnodig lang thuis complicaties ervaren.” 

Meer mens

Een van de belangrijkste taken van een stomaverpleegkundige is om praktisch te leren hoe je met een stoma omgaat, maar ook om het zelfvertrouwen weer op te bouwen. Te vertellen dat je alles kunt, alles mogelijk is. Dankzij StomaLife kunnen mensen nu laagdrempelig en op elk moment met hun vragen terecht bij een expert die ze vertrouwen, bij iemand die hun verhaal en situatie goed kent. Zo helpen we stomadragers thuis veel meer zelfredzaamheid ervaren, zodat ze sneller hun dagelijks leven met een stoma durven omarmen. 

“StomaLife geeft mensen zekerheid en vertrouwen in hun persoonlijke situatie. Zodat ze sneller hun dagelijkse leven met een stoma durven te omarmen. Dat ze leren houden van hun stoma is het ultieme doel.”

Zelfverzekerd voor je stoma zorgen

Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is

Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiënt te laten voelen. En meer mens.