Van Nederlandse speler tot internationale onderneming in de zorg

Apotheek van OPG bij oprichting

In 1899 opgericht als  Onderlinge Pharmaceutische Groothandel

Een coöperatieve inkooporganisatie die is gestart door 91 apothekers. Zij willen samen grondstoffen voor geneesmiddelen inkopen en grip op de kwaliteit te krijgen. Ook is de groothandel in staat om bindende afspraken af te dwingen op het gebied van kwaliteit en receptuur. De Onderlinge Pharmaceutische Groothandel ofwel OPG groeit gestaag en opent naast het hoofdkantoor in Utrecht filialen in Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Den Haag.

OPG wil vooruit en krijgt in 1992 een notering op de Amsterdamse effectenbeurs

Het aandeel OPG opent op 29 oktober 1992 op fl. 30,20. In 2001 wordt OPG van coöperatie omgevormd tot een 'gewone' onderneming met de naam OPG Groep N.V. Eén van de pijlers van de groeistrategie is het opbouwen van een apotheekketen onder de merknaam 'Mediq Apotheek'. De eerste Mediq Apotheek wordt in 2005 geopend in Rotterdam. Dit is de basis voor een uitrol naar de ruim 200 eigen vestigingen en circa 300 zelfstandige partnerapotheken. De tweede pijler is strategische overnames van bedrijven in de zorg. Dit levert mooie toevoegingen aan de merkenparaplu op zoals Combicare, Medeco, Mediq Direct Diabetes, Scholten Medische Groep, Tefa, Vermeulen Medical en Zorgservice NL. 

Internationale groei

Met de overname van DiaReal in Duitsland en Absorin in Zwitserland wordt internationale groei ingezet. Zo blijft OPG zich versterken in levering van medische hulpmiddelen en ondersteunende diensten aan huis, aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Thuisbehandelingen en thuiszorg besparen patiënten een ziekenhuisbezoek. Dat wordt gewaardeerd. En de dienstverlening aan zorginstellingen gaat verder dan het leveren van medische hulpmiddelen. Dit leidt tot vernieuwende logistieke en administratieve oplossingen die zorgprofessionals helpen om kosten te beheersen en de efficiëntie te vergroten. In lijn met deze koers verandert de groep haar naam in 2009 in 'Mediq N.V.'.

Een nieuwe periode vraagt om een nieuwe naam

Door de kracht en cultuur van de acquireerde ondernemingen te combineren, groeit Mediq uit tot een gerespecteerde merknaam in de zorg. Om meer te kunnen groeien op het gebied van snelle levering van medische hulpmiddelen, was aanvullende financiering nodig. Dit leidt in 2013 tot de overname door participatiemaatschappij Advent en het einde van de beursnotering. Nieuwe stappen in de gezondheidszorgmarkt volgen, waaronder de overname van het Engelse H&R Healthcare Ltd, distributeur van wondverzorgingsproducten. Ook maakt Mediq naam met gebruiksvriendelijke bestelportalen en innovatieve zorgoplossingen zoals Mediq Health Coach, Diacare, StomaRegie en incontinentievraagbaak Pien. Zo is Mediq anno 2022 een belangrijke speler in de zorgsector met vestigingen in 13 Europese landen.