Zo maakt verpleegkundige Ilonka tijd voor aandacht

Ilonka Ribbers demonstreert WeSense
WeSense

"Beter zicht op de verzadiging, zodat we precies op tijd kunnen verschonen"

“Niemand hoeft tegenwoordig nog in een natte stoel te zitten”, vindt Ilonka Ribbers. “Als je beschikking hebt over deze materialen”, voegt ze er aan toe. Want dat is waar we haar over spreken; de inzet van WeSense, een nieuw systeem dat als alternatief gebruikt kan worden voor slim incontinentiemateriaal.

Ilonka is verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie en van daaruit is ze gespecialiseerd in gedragsproblematiek. Daarnaast is ze óók projectleider voor alle innovaties die ingezet worden bij Het Hoge Veer in de gemeente Geertruidenberg. En in die hoedanigheid spreken we Ilonka. Het Hoge Veer heeft namelijk meegedaan aan een pilot met een nieuw systeem voor slim incontinentiemateriaal. Het heet WeSense™ en is een Canadees merk dat in de Benelux exclusief geleverd wordt door Mediq. De pilot met dit systeem was zó succesvol, dat Het Hoge Veer nu als eerste in Nederland heeft besloten om dit product structureel in te zetten.

Canadees merk

“Bij WeSense™ wordt een losse strip, de sensor, in het bestaande materiaal geplakt en die maakt verbinding met de pod (een clip) aan de rand van het incontinentiemateriaal. Omdat we hiermee ons eigen materiaal, waar de bewoners al zo aan gewend zijn, konden blijven gebruiken hebben we besloten om het uit te proberen. Het duurde wel even voordat we op gang waren. De bijbehorende software was nog helemaal nieuw en er zaten nog wat fouten in. Maar een medewerker van de leverancier kwam helemaal vanuit Canada naar ons toe om ons te helpen bij de opstart. De ondersteuning en begeleiding was echt perfect.”

Inzicht

Ilonka’s collega’s waren door de eerdere ervaringen aanvankelijk nog wat sceptisch, maar al snel merkten zij ook de voordelen van deze oplossing. “Er is natuurlijk vooral meerwaarde voor de bewoners. Een heel goed voorbeeld vind ik de vrij jonge bewoonster die bij ons in een appartement woont. Voorheen was iedere middag het incontinentiemateriaal verzadigd, met lekkage als gevolg. Maar nu hebben wij daar veel beter zicht op en kunnen wij haar tijdig verschonen. Niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. En dat is heel fijn, vooral voor haarzelf.” De informatie die het systeem geeft, laat interessante patronen zien waar Ilonka en haar collega’s van profiteren. “De meeste mensen hebben wel een vast ritme en het viel ons op dat de grootste piek bij ons, qua verschoningen, tussen 17:00 en 18:00 uur is. Precies op het moment dat we het al zo druk hebben met de avondmaaltijd erbij. Wat we nu doen, is de bewoners rond 16:30 uur verschonen, vlak voordat we ze naar het Grand café gaan om te eten. Dat geeft ontzettend veel rust.’

Strips plakken

Ilonka en haar collega’s zijn tevreden met de pilot. Zó tevreden dat er besloten is om het structureel in te zetten binnen Het Hoge Veer. “De bewoners zijn er blij mee, het bevalt ons hartstikke goed én het is ook nog eens best voordelig. De strips zijn al op maat gemaakt. Het plakken van de strips pakt de nachtdienst op zodat het klaar ligt voor de volgende dag. Het moet even in je systeem komen, maar dan is het ook een werkje van niks” Of er ook nadelen zijn? “Jawel hoor,” zegt ze. “Sommige bewoners voelen de clip zitten en dat vinden ze niet prettig. Soms trekken ze dat los en als het op de grond valt dan is het kapot. Dat is wel iets waar de leverancier nog wat aandacht aan moet besteden. Maar dat nadeel weegt niet op tegen de voordelen die wij en die bewoners er nu van hebben.”

Bent u ook benieuwd hoe WeSense in uw regio kan bijdragen aan het slim omgaan met incontinentiemateriaal?

Aandacht doet wat met je

Zorg verlenen begint met aandacht. Aandacht voor de mens achter de patiënt of collega. Maar tegenwoordig lijkt het alsof er alleen aandacht kan zijn als er tijd over is. De impact van aandacht is opmerkelijk. Het versnelt herstel. Vermindert klachten. Vergroot weerstand. Houdt scherp. Geeft rust. En maakt sterker. Aandacht doet meer dan we denken. Of je het nou geeft of ontvangt, aandacht maakt ons meer mens. Daarom doen wij alles voor meer aandacht in de zorg.