MDR update over de veiligheid en kwaliteit van uw medische hulpmiddelen
Wat is MDR?
Medische hulpmiddelen moeten voldoen aan strengere veiligheids- en prestatie-eisen. Sinds 26 mei 2021 is de MDR (Verordening Medische Hulpmiddelen, EU2017/745) van kracht. Het doel van deze regulering is om de veiligheid, betrouwbaarheid en effectiviteit van medische hulpmiddelen te waarborgen, terwijl het ook innovatie in de industrie bevordert.
De MDR heeft invloed op alle deelnemers in de leveringsketen van de medische hulpmiddelen. De impact op deze leveringsketen bleek zo groot te zijn waardoor er op 20 maart 2023 een uitstelverordening 2023/607 is gepubliceerd. Deze verordening stelt de overgangstermijnen onder de MDR uit. Afhankelijk van de risicoklasse van het hulpmiddel is er een langere overgangsperiode, namelijk tot 26 mei 2024.* Omdat de overgangsdatum is gepasseerd, nemen wij u graag mee in huidige status en wat dit voor u betekent.
Onze medische hulpmiddelen zijn MDR-compliance geverifieerd
Mediq is verplicht om te verifiëren of de medische hulpmiddelen die wij verkopen, voldoen aan de voorschriften vanuit de MDR. Wij doen dit via een nalevingscontrole bij fabrikanten. Hierbij stellen wij kritische vragen en wordt de vereiste documentatie en een bewijs van compliance opgevraagd.
Het assortiment van Mediq is op dit moment MDR-compliant. Producten die niet aan de nieuwe wetgeving voldoen, kunnen wij niet meer leveren. Daar hebben we alternatieven voor beschikbaar. Ons doel is om alle patiënten en zorgprofessionals te allen tijde de juiste medische hulpmiddelen te leveren.
Continuïteit waarborgen
Dagelijks zetten wij ons met man en macht in om patiënten en zorgprofessionals de juiste medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen te leveren. Om te voorkomen dat er tekorten ontstaan en de continuïteit te garanderen focussen we ons op de volgende zaken:
- Het uitbreiden van ons assortiment. Zodat we goede alternatieven kunnen bieden als er een medisch hulpmiddel niet leverbaar is. Met meer dan 20.000 artikelen in ons assortiment proberen we ervoor te zorgen dat er bijna altijd een alternatief te vinden is.
- Het verhogen van onze voorraden. We houden een hogere buffervoorraad aan, waardoor we ook bij leveringsproblemen van onze toeleverancier, langer kunnen blijven uitleveren en op zoek kunnen gaan naar mogelijke alternatieven.
- Het uitbreiden van onze toeleveranciers. Mediq is actief in 14 landen. Dankzij internationale voordelen kunnen we de juiste toeleveranciers aan ons binden, zodat we de juiste medische hulpmiddelen kunnen blijven leveren.
- Communicatie. Door op tijd aan te geven dat hulpmiddelen tijdelijk niet leverbaar zijn en daarnaast het juiste alternatief aan te bieden, kunnen we de beste zorg blijven leveren.
Door bovengenoemde acties verwachten wij geen problemen te ondervinden bij het uitleveren van medische hulpmiddelen, ook na 26 mei 2024. Wijzigt of verdwijnt een product uit ons assortiment? Dan informeren wij u hier tijdig over.
Meer informatie
- Voor zorgprofessionals: Heeft u vragen over MDR, neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.
- Voor patiënten: U kunt rekenen op uw levering, tenzij anders wordt aangegeven. Heeft u vragen over MDR? Stel uw vraag via ons contactformulier. Wij helpen u graag.
* Het gaat hier om de medische hulpmiddelen met CE-certificaten die geldig waren op de dag van de toepassingsdatum van de MDR, 26 mei 2021, en die niet door een aangemelde instantie (notified body) zijn ingetrokken.