Mediq ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0

icoon green deal
29 juni 2023
Mediq heeft de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend. In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken om de zorgsector duurzamer te maken. Met de ondertekening laat Mediq zien dat het staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen.

De zorgsector heeft als doel om mensen beter te maken, ziekte te voorkomen en mensen een goede levenskwaliteit te bieden. Tegelijkertijd is de zorgsector in Nederland verantwoordelijk voor zo’n zeven procent van de CO2-uitstoot en is vier procent van het afval en dertien procent van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg.

“Dat klinkt niet alleen tegenstrijdig, maar is het ook,” zegt Marcia Luijendijk, Commercieel Directeur Nederland bij Mediq. “Als toonaangevende speler in de zorgsector streven wij ernaar om een drijvende kracht te zijn achter mensgerichte zorg en ons te richten op duurzame groei en verantwoorde activiteiten. Wij geloven dat het nastreven van deze doelen niet alleen goed is voor onze klanten en partners, maar ook voor onze planeet en de samenleving als geheel. Door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen, pakken wij onze rol en zetten wij een nieuwe belangrijke stap om door de keten heen de zorgsector te verduurzamen.”

 "Wij geloven dat het nastreven van deze doelen niet alleen goed is voor onze klanten en partners, maar ook voor onze planeet en de samenleving als geheel."

Duurzame oplossingen

Iedere dag rekenen miljoenen patiënten en zorgprofessionals die voor hen zorgen op de levering van medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen. Dit betekent dat er dagelijks, door heel Nederland, veel hulpmiddelen geleverd moeten worden. “Wij zijn voortdurend aan het kijken hoe we dit op een duurzame manier kunnen doen”, zegt Jeroen de Lange, Supply Chain Director Benelux bij Mediq. “Zo kijken we bijvoorbeeld naar het minimaliseren van het aantal transportmomenten, zoeken we naar duurzame transportoplossingen en kijken we naar het verpakkingsmateriaal waar we mee werken. Elke verbetering is er één en draagt bij aan het verduurzamen van de zorgsector.” Het centrale punt waar het transport plaatsvindt is het Fulfillment Center in Bleiswijk dat grotendeels zelfvoorzienend is. Er liggen 3700 zonnepanelen op het dak en het gebouw heeft overal ledlampen met bewegingssensoren. Bovendien wordt energieverspilling voorkomen door een slim klimaatsysteem en hoogwaardige isolatie. 

Toekomstplannen

Naast de huidige activiteiten wordt er ook gekeken naar manieren om in de toekomst te verduurzamen. “Dat wordt niet alleen gedaan door te kijken naar de rol van Mediq, maar ook door te kijken naar de rol van de leveranciers”, zegt Renée Schluter, Environmental Social Governance Manager bij Mediq. “Want om de zorg te verduurzamen, moeten we door de gehele keten heen samenwerken.” Zo wordt er een Care-to-Care assortiment ontwikkeld.  Om in dit assortiment opgenomen te worden, moeten producten een ecolabel hebben, gemaakt zijn van gerecycled materiaal, biologisch afbreekbaar of herbruikbaar zijn. Daarnaast is er een maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid opgesteld. Hierdoor wordt met leveranciers afgesproken dat ze in de toekomst aan specifieke eisen moeten voldoen op het gebied van arbeids- en mensenrechten, ethiek, milieu, gezondheid & veiligheid en privacy & beveiliging.