Mogelijke problemen bij stoma irrigeren​

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om uw te helpen met al uw vragen over stoma irrigeren. Tijdens of na het stoma irrigeren kunnen er klachten ontstaan. Op deze pagina vindt u meer informatie over mogelijke problemen en wat u hier zelf aan kan doen.

Mogelijke klachten of problemen

Met akkoord van uw behandelaar bent u gaan irrigeren. Dit is een veilige manier om de darm te ledigen en 24-48 geen productie van ontlasting te hebben. Het kan soms voorkomen dat u tijdens of na het irrigeren toch klachten ervaart.


  • Hoe kan het dat er, tussen de spoelingen door, toch nog ontlasting komt?
    Uw darm heeft even nodig om in een goed ritme te komen. Soms is de darmspoeling nog niet effectief en is er een aanpassing nodig in volume van spoelvloeistof of frequentie van spoelen. Deze aanpassingen doet u nooit zelf, maar gaan altijd in overleg met uw verpleegkundige of degene die u voorzien heeft van de instructie (medisch speciaalzaak of fabrikant).
  • Wat kan ik doen om het ongewenste ontlastingverlies te verminderen?
    Blijf bij het spoelen rustig wachten tot alle ontlasting en water terugkomt. Probeer voor een zo ontspannen mogelijke situatie te zorgen. Soms kan het wat langer duren voor er water en ontlasting terugkomt. Als dit het geval is kan dit soms voor ongewenst verlies van ontlasting of water zorgen. In dit geval kunt u er voor kiezen om na de spoeling een stomazakje te dragen met voldoende opvangcapaciteit. Als er ongewenst verlies van water of ontlasting blijft komen kan het zijn dat de irrigatie niet zo effectief is als gewenst en er een aanpassing nodig is. Bijvoorbeeld in het watervolume of het tijdstip. Vraag uw verpleegkundige of medisch speciaalzaak om advies.
  • Niet al het ingebrachte water komt terug, is dit erg?
    Soms komt het ingebrachte water niet volledig terug. Dit kan te maken hebben met obstipatie. Als de ontlasting te hard is kan het zijn dat de ontlasting het water absorbeert en daardoor niet direct terug komt. De ontlasting wordt door het inbrengen van het water dan zachter. Het kan ook zo zijn dat het water wordt opgenomen door de darmwand. Bijvoorbeeld als u onvoldoende drinkt en wat dehydratie heeft (uitdroging). Het kan zijn dat u dit niet direct merkt. Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundige als u last heeft van het water dat niet terug komt of bekend bent met een ziektebeeld waarbij vocht een belangrijke rol speelt. 
  • Ik ervaar pijn en/of kramp tijdens het spoelen. Wat kan ik hieraan doen?
    Let vooral op de inloopsnelheid, de temperatuur van het water en totale waterhoeveelheid. Probeer het opbouwschema niet te versnellen. Controleer altijd de watertemperatuur, die moet rond de 37 graden zijn, gelijk aan de lichaamstemperatuur. Bij kramp en/of pijn moet u stoppen met water inbrengen. De kramp moet dan snel afnemen. Als de problemen aanhouden, neem dan contact op met uw behandelaar.
  • Ik krijg de conus niet goed ingebracht, hoe kan dat?
    Let op de richting van de darm. U kunt eventueel zelf met de pink voelen hoe de darmrichting loopt vanaf uw stoma.
    Druk de conus niet te hard aan, hierdoor kan de conus tegen de wand van de darm komen waardoor deze afsluit. Heeft u een dubbelloops stoma? Let er dan op dat de conus in de juiste lis wordt ingebracht. De conus moet worden ingebracht in de opening waar de ontlasting uitkomt en niet in de opening ten behoeve van slijmafvoer. 
  • Wat moet ik doen als ik niet lekker word tijdens irrigeren?
    Soms worden mensen duizelig of gaan hevig transpireren. Als dit gebeurt moet u direct stoppen met spoelen. Normaal gesproken verdwijnen de klachten dan weer binnen korte tijd.
    Als u de volgende keer daarna weer gaat spoelen, begin dan met minder water en laat het minder snel in lopen. Controleer ook de watertemperatuur, die moet rond de 37 graden zijn, gelijk aan de lichaamstemperatuur. 
  • Er loopt water langs de conus waardoor niet het volledig geadviseerde watervolume is ingelopen. Wat kan ik hieraan doen?
    • Probeer de conus steviger aan te drukken
    • Controleer de richting van de conus
    • Er kan bij een parastomale hernia of proplaps een knik/ bocht in de darm zitten
    • Er kan sprake zijn van obstipatie (bij starten van irrigeren). Hierdoor zal er een harde prop ontlasting eerst langzaam moeten verweken voordat het water helemaal in de darm kan lopen
    • Let op dat water niet te snel inloopt. Hierdoor kan het zijn dat de darm het aangeboden water niet goed verwerkt of kunnen er krampen ontstaan waardoor er tegendruk ontstaat
  • Ik heb bloedverlies uit het stoma na irrigeren, is dat normaal?

    Ziet u op de conus enkele bloedsporen? Het is niet ongewoon zo nu en dan bloedspatjes op de conus te zien. Dit is geen reden tot bezorgdheid.​

    Controleer of het bloed komt van de buitenkant van de stoma zelf (wondjes, irritatie) of van binnen uit de darm. Bij weinig bloed kunt u even afwachten of het vanzelf weggaat. Bij bloederige ontlasting of grotere hoeveelheid bloed moet u contact opnemen met uw behandelaar.​

  • Ik ben aan de diarree, kan ik nu irrigeren?
    Nee, bij voorkeur niet. Stop op de dagen dat u diarree heeft met het spoelen van uw stoma. Door het spoelen kan de darm nog meer geprikkeld / overprikkeld raken. 
  • Ik kan de watertemperatuur niet goed voelen. Hoe kan ik de juiste temperatuur nu bepalen?
    Gebruik een (bad) thermometer. Als u in 2 keer spoelt is het handig om extra warm water toe te voegen in het reservoir bij de 2e spoeling.
  • Hoe kan ik het gemakkelijkst de coating van de conus activeren?
    Sommige conussen hebben een coating. Deze worden met water geactiveerd. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw product. Soms is de conus toch niet glad genoeg. Dan kunt u vaseline of glijmiddel gebruiken voor het inbrengen van de conus. Dit zijn artikelen die u zelf moet betalen.
  • Waar laat ik het afval van het irrigeren, zoals de verpakkingen en de conus?
    Het afval kan bij het huishoudelijk afval. U kunt dit weggooien in een blauw afvalzakje net als uw stomamateriaal.
  • Hoe kan ik mijn irrigatiesysteem schoonmaken en het gemakkelijkste drogen?
    De conus en spoelslang kunnen huishoudelijk gereinigd worden. Voor en na gebruik kunt u deze schoonspoelen met water. Het is niet altijd nodig om zeep te gebruiken bij het schoonmaken van het spoelsysteem. Laat geen restant water achter in slang of spoelzak. Berg de set op een droge plaats op, uit de buurt van een directe warmtebron. Het is verstandig het spoelsysteem op zijn kop weg te zetten of op te hangen. Zo kan er geen vuil of stof in de spoelzak vallen. Het is beter om de binnenkant niet met een doek of papieren handdoekjes te drogen, omdat de restanten hiervan achter kunnen blijven in het spoelsysteem.
  • Kan ik (tijdelijk) stoppen met stoma irrigeren?
    Ja, dat kan. Het stoppen met stoma irrigeren kan op ieder moment. U gaat vervolgens over op spontane darmlediging in plaats van regelmatige. Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend over stoppen.

    Als u een periode gestopt bent met irrigeren kan het zijn dat u weer even nodig heeft om weer in het juiste ritme te komen als u het weer oppakt. Het kan dan even duren voor u weer voor 24/48 uur vrij ben van ontlasting.
  • Kan ik spoelen bij een parastomale hernia?
    Irrigeren bij een breuk bij uw stoma kan soms wel en soms beter niet. Soms is het juist handig om de klachten van ernstige lekkages of verstopping te verminderen. Niet elke stomadrager met een parastomale hernia kan irrigeren. Bij een grote breuk en kronkelende darm kan het echt lastig zijn. Ook bij een prolaps van de stoma (uitzakking) kan de kronkel in de darm zorgen dat irrigeren niet kan of lukt. Bespreek en overleg altijd met uw behandelaar wat voor u het beste is.

In bovenstaande tekst, vindt u antwoorden op veelgestelde vragen bij problemen of onzekerheden. Wij adviseren u bij twijfel over het irrigeren, de effectiviteit hiervan en bij klachten ten allen tijden contact op te nemen met uw behandelaar.

Meer informatie over

Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.