Mogelijke problemen bij rectaal darmspoelen​

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om uw te helpen met al uw vragen over rectaal darmspoelen. Tijdens het rectaal darmspoelen kunnen er klachten ontstaan. Op deze pagina vindt u meer informatie over mogelijke problemen en wat u hier zelf aan kan doen.

Mogelijke klachten of problemen

Met akkoord van uw behandelaar bent u gaan spoelen. Dit is een veilige manier om de darm te ledigen en 24-48 geen productie van ontlasting te hebben. Het kan soms voorkomen dat u tijdens of na het spoelen toch klachten ervaart.


  • Wat zijn de meest voorkomende klachten bij rectaal spoelen?
    De meest voorkomende klachten zijn darmkrampen en verlies van water langs de katheter of conus.
  • Ik ervaar veel darmkrampen tijdens het spoelen. Waar kan dit aan liggen?

    Tijdens het spoelen van uw darm kan het voorkomen dat u krampen ervaart. Dit kan voor verschillende oorzaken komen:

    • Het ingebrachte water heeft niet de juiste temperatuur (te warm of te koud). Het water dat u inbrengt moet op lichaamstemperatuur zijn, rond 37 graden.
    • De inloopsnelheid van het water is te snel. Als het water te snel inloopt, kan uw darm hier op reageren en krampen geven. Het is belangrijk dat u het water rustig inbrengt, dan kan uw darm het water verwerken.
  • Wat kan ik doen om darmkrampen te voorkomen?
    Probeer een ontspannen houding aan te nemen tijdens het spoelen. Ervaart u krampen tijdens het spoelen? Onderbreek dan het spoelen totdat de krampen wegzakken. Daarna kunt u vervolgens de spoeling weer herstarten. Als de krampen niet verdwijnen breek dan de gehele spoeling af en probeer het de volgende dag opnieuw.
  • Hoe kan ik waterverlies tijdens het spoelen voorkomen?

    Het kan voorkomen dat er teveel drukopbouw in de darmen is door het inbrengen van het water waardoor er water wegloopt langs de katheter of conus. Laat het water niet te snel inlopen. De darm heeft tijd nodig om het water goed te verwerken. Hoe langzamer u het water inbrengt, des te beter dat dit is voor de verwerking van het water in de darm.

    Gebruikt u een rectaal katheter? Controleer dan of u het juiste ballonvolume gebruikt. Uw voorschrijver heeft een ballon volume geadviseerd. Houdt deze goed aan en verhoog of verlaag dit niet op eigen initiatief. Als u denkt dat het volume niet juist is, overleg dan altijd eerst met uw behandelaar of medisch speciaalzaak.

    Als u water verliest langs conus of rectaal katheter, onderbreek dan tijdelijk de spoeling. Dit geeft de darm heel even de tijd om het aangeboden water te verwerken. Mogelijk ervaart u ook meer druk in de darmen op dit moment. Herstart de spoeling op het moment dat deze druk is afgenomen.

  • Wat moet ik doen als het inbrengen van de conus/rectaal katheter pijnlijk is?
    Wanneer u net begint met rectaal spoelen of als u gespannen bent, kan het inbrengen van de conus/rectaal katheter onaangenaam aanvoelen. Maar het mag geen pijn doen. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en een ontspannen houding aan te nemen. Dit zal het inbrengen van de katheter of conus makkelijker maken. Ervaart u toch pijn bij het inbrengen van de katheter of conus? Bespreek dit dan met uw behandelaar om de oorzaak hiervan te achterhalen.
  • Er zit bloed op de conus/rectaal katheter na het verwijderen uit de darm. Kan dit kwaad?
    Meestal is het onschuldig als er een spoortje bloed op de conus of rectaal katheter zit. Als er bloed aanwezig is na de spoeling of vermengt is met uw ontlasting, neemt u dan contact op met de arts. Ook bij grotere hoeveelheden bloed moet u contact opnemen met de arts.
  • Na het spoelen verlies ik tussentijds ook nog ontlasting, kan dat?
    Het kan zijn dat u toch nog ontlasting verliest tussen de spoelbeurten door. Als dit regelmatig voorkomt is het verstandig dit te bespreken met degene die u de darmspoeling heeft aangeleerd. Deze persoon kan u adviseren hoe u dit kunt voorkomen of verminderen.
  • Ik ben aan de diarree. Kan ik doorgaan met spoelen?
    Bij voorkeur niet. U kunt een buikgriep hebben, ook wanneer u de darm spoelt. Heeft u last heeft van diarree? Sla dan het spoelmoment over tot uw ontlasting weer normaal is zoals u gewend bent.
  • Komt het vaak voor dat ik nog ontlasting verlies na het spoelen?
    Dit kan altijd voorkomen, maar dat is niet de bedoeling. Het kan zijn dat u nog niet goed in een ritme zit, u een buikgriep of een veranderd eetpatroon heeft of eten tot u neemt dat anders bereidt is dan u gewend bent. Gebruik dan wat absorberend verband om ongewenst tussentijds ontlastingsverlies op te vangen.
  • Kan ik buikpijn krijgen na het spoelen?

    Dat kan inderdaad gebeuren. In dit geval moet u direct even stoppen met spoelen en wachten tot dit verdwijnt. Verdwijnt de pijn niet? Onderbreek dan het gehele spoelmoment en probeer het de volgende dag opnieuw. Een belangrijke oorzaak van buikpijn of krampen kunnen zijn:

    • watertemperatuur is te koud of te warm (37 graden)
    • de inloopsnelheid van het water gaat te snel.

In bovenstaande tekst, vindt u antwoorden op veelgestelde vragen bij problemen of onzekerheden. Wij adviseren u bij twijfel over het darmspoelen, de effectiviteit hiervan en bij klachten ten allen tijden contact op te nemen met uw behandelaar.

Meer informatie over

Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.