Reizen zonder extra obstakels

BLOG - Trudy Diebels vertelt over een cliënt op haar poli: Hij was net terug van vakantie. “Ik schaamde me dood op dat moment. Iemand van de douane plukte mij zo uit de rij om te fouilleren. Nog voordat ik kon vragen of dit misschien even in een apart hokje mocht, ging – hup – mijn trui omhoog… Dat moet toch anders kunnen?”.

Security scan

Het is één van de zaken waar stomadragers tegenaan kunnen lopen: security scans detecteren een stoma als een ‘onregelmatigheid’. Op luchthavens leidt dit in de regel tot fouilleren. En dat is niet het enige: er zijn meer obstakels die een stomadrager op z’n vliegvakantie vanwege de aandoening moet overbruggen. Zo maken sommige vliegmaatschappijen geen uitzondering voor de maximale hoeveelheid bagage wanneer je extra medische hulpmiddelen moet meenemen. Ook biedt het toilet in een vliegtuig niet echt genoeg ruimte om fatsoenlijk het stomazakje te legen of vervangen.

Dergelijke zaken maken het reizen met een stoma extra ingewikkeld. Ik besloot eens wat dieper in het beleid op luchthavens te duiken. Uit een belronde langs de verschillende maatschappijen bleek eenduidigheid ver te zoeken. Sommige organisaties hebben protocollen, andere niet. Maar ook bij gedegen beleid is de toepassing grotendeels afhankelijk van instructie, de interpretatie van het personeel en iemands bui van het moment. Dat veranderen blijft altijd lastig. Maar hier een zekere mate van invloed op uitoefenen is wel mogelijk. Bijvoorbeeld via een document: een officiële brief met de aard van het probleem en het verzoek om hier voor de stomadrager rekening mee te houden.

Standaard document

De Stomavereniging heeft zo’n standaard brief, maar die is vrij summier. Bovendien moet je verplicht lid worden om hier gebruik van te kunnen maken. Nu kan ik iedereen aanraden om zich aan te sluiten bij een patiëntenvereniging, maar dit gaat mij een brug te ver. Wat nu als wij als stomaverpleegkundigen gezamenlijk zo’n brief opstellen? In de Nederlandse en Engelse taal, vrij via internet te downloaden en zelf te voorzien van persoonlijke gegevens van de patiënt? De strekking kan zijn: ‘Uw security scan zal bij mij een stomazakje detecteren. Als u mij wilt fouilleren dan verzoek ik u vriendelijk mijn privacy te respecteren’. Maar ook: ‘Ik heb een stoma. Kan ik bij u rekenen op een plek aan het gangpad in de buurt van het toilet?’ Zo’n brief is een mooie aanvulling op het medisch paspoort. Welke collega’s steunen dit initiatief? Of bestaat er misschien al zoiets? Stuur je reactie naar trudy.diebels@zrt.nl.

Trudy Diebels

Trudy Diebels

Oncologie- en stomaverpleegkundige Ziekenhuis Rivierenland