Neurofibromatosis en een stoma

Werkende man is aan het bellen terwijl hij naar zijn computerscherm kijkt.
CASUS - "Mijn patiënt meldde zich in het ziekenhuis in verband met ernstige buikklachten. Na onderzoek bleek het om volvulus te gaan: een draaiing van de darm. Met behulp van darmspoeling en door een rectumcanule in te brengen werd de darm weer op gang gebracht. Aanvullend onderzoek bracht echter een tumorproces in het sigmoïd onder de aandacht. In november 2016 werd bij de patiënt een low anterior resectie (LAR operatie) uitgevoerd." Aldus Trudy Diebels.

Bultjes

Deze mijnheer had een voorgeschiedenis met neurofibromatosis: een zeldzame aandoening waarmee één op de 3.000 mensen wordt geboren. Het ziektebeeld kan variëren van onschuldig, met milde huidverschijnselen, tot een gecompliceerd geheel. Het lichaam van mijn patiënt was bezaaid met een groot aantal bultjes.

Op de afdeling is de locatiebepaling van de stoma gedaan. Het vooruitzicht van stomamateriaal op het ongelijke buikoppervlak gaf de nodige bedenkingen. Navraag bij de chirurg leerde dat het géén zin had om de bultjes rondom de stoma tijdens de operatie te verwijderen, aangezien deze weer terug zouden groeien.

In eerste instantie keerde de patiënt zonder stoma terug uit de operatiekamer. Naadlekkage maakte een nieuwe operatie echter noodzakelijk en leidde tot de aanleg van een colostoma.

Postoperatief

De combinatie van neurofibromatosis en een stoma vereiste extra inspanningen om het juiste systeem voor deze patiënt te vinden. In eerste instantie trad er regelmatig lekkage op, daar de bultjes rondom de stoma zorgden voor beperkte hechting van de huidplaat. Een belronde langs diverse fabrikanten van stomahulpmiddelen en de stomavereniging wees uit dat eigenlijk niemand hier ervaring mee had. De oplossing kwam van de firma AllweCare die de LaproCare Flexible plak aanraadde. LaproCare Flexible heeft een transparante huidfolie, die je prima om de diverse oneffenheden en bultjes heen kunt plakken. De folie sluit zo goed aan op de huid.

Vanwege een prolaps werd mijn patiënt twee jaar later opnieuw geopereerd. Hierbij is de stoma ook opnieuw ingehecht. Het toegepaste materiaal is echter niet gewijzigd. LaproCare Flexible is tot nu toe het enige systeem dat bij deze mijnheer afdoende resultaten biedt. Zijn conditie is inmiddels zodanig dat hij zijn werkzaamheden terug kan opbouwen.

Trudy Diebels

Trudy Diebels

Oncologie- en stomaverpleegkundige Ziekenhuis Rivierenland