Bewegen is altijd goed!

Zelfverzekerd voor je stoma zorgen
Oncologiefysiotherapeuten Marieke Verbeek en Ingrid Jansen helpen mensen om er fysiek en mentaal weer tegen aan te kunnen. Zij gaven op het Stoma Symposium een lezing met als doel: aandacht vragen voor het belang van beweging voor mensen met een parastomale hernia. Parastomale hernia’s ontstaan bij tweederde van de stomadragers door druk of verzwakking van de buikwand.
Mensen die een stoma krijgen zijn vaak bang voor schade zoals een breuk of prolaps. Ze denken dat ze voorzichtig moeten zijn, maar absolute rust is vaak gevaarlijker dan het trainen van de buikspieren. Oncologiefysiotherapeuten Marieke Verbeek en Ingrid Jansen helpen mensen om er fysiek en mentaal weer tegen aan te kunnen. Zij gaven op het Stoma Symposium een lezing met als doel: aandacht vragen voor het belang van beweging voor mensen met een parastomale hernia. Parastomale hernia’s ontstaan bij tweederde van de stomadragers (EBR Stomazorg, 2012) door druk of verzwakking van de buikwand. Belangrijke risicofactoren zijn een hogere leeftijd, overgewicht, veel hoesten, slappe buikspieren, zwaar belasten van de buikspieren en sporten. Het kan lastig zijn voor stomadragers om op de juiste manier en voldoende te bewegen.

Sport en bewegen juist belangrijk

Gezien de risicofactoren is het voor mensen met een stoma juist belangrijk om de buikspieren op een goede manier te trainen. Bewegen geeft ook energie volgens Erik Paalvast, stomadrager en fanatiek atletiek beoefenaar. “Als je niets doet krijg je nooit conditie. En als je geen conditie hebt heb je geen zin om iets te doen.” Erik heeft sinds 22 jaar een ileostoma en doet aan hardlopen, kogelstoten, speerwerpen, discuswerpen en hoogspringen. Hij vertelde in een interview wat sport voor hem betekent. Lees het volledige interview.

Zowel online als in folders is er informatie te vinden over bewegen met een stoma. Wij hebben informatie verzameld en die hieronder voor je op een rij gezet.*

  • Informatie op de site van de Stomavereniging
  • Informatie op de site Stomaatje
  • Informatie op de site van Amphia
  • Informatie op de site van ConvaTec

Let op: bij deze oefeningen is het aan te raden om de stomadrager te laten begeleiden door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Deel ook jouw kennis over het voorkomen van parastomale hernia’s en bewegen met een stoma

Heb jij kennis over of ervaring met dit onderwerp? Of aanvullingen op dit artikel? Deel jouw kennis in de vorm van een casuïstiek!

* Deze informatie is geen eigendom van het StomaKennisNetwerk.