Aanbod wc’s houdt mensen weg

Opa leest aan kleinkinderen voor
Naast mijn werk als stomaconsulent in het LUMC zet ik mij in als vrijwilliger voor de Maag Lever Darm Stichting. Mijn doel is: inzichtelijk maken waar mensen met buikproblemen in mijn woonplaats naar het toilet kunnen. En uitbreiding van het aantal plekken waar zij terecht kunnen. Zodat zij hier als bezoekers gerust een dagje kunnen doorbrengen, zonder angst dat zij niet tijdig een toilet kunnen vinden.

HogeNood-app toont maar 6 locaties in Noordwijk

Ik ben woonachtig in Noordwijk. Een Zuid-Hollandse badplaats waar circa 26.000 mensen wonen, maar die in de zomer wordt aangedaan door een veelvoud aan bezoekers uit binnen- en buitenland. Toch toont de HogeNood-app van de MLD-Stichting in mijn dorp nog maar 6 locaties waar (horeca)gelegenheden een toilet ter beschikking stellen om stomadragers - maar ook mensen die zichzelf katheteriseren - de kans te geven zich terug te trekken. Terwijl daar niet veel voor nodig is: voldoende bewegingsvrijheid en een plankje om de noodzakelijke hulpmiddelen op te leggen.

Horecaondernemers blijken niet uit zichzelf de moeite te nemen om gehoor te geven aan oproepen van de stichting. Het aantal reacties op e-mails, berichten in de krant of via de horecavereniging is te verwaarlozen. Terwijl hier toch ook een mogelijkheid wordt geboden om bezoekersaantallen met minimale kosten te verhogen. Immers: dat toilet is er toch al. Wanneer je bekendmaakt dat deze openbaar toegankelijk is, kan iedereen met een buikprobleem zonder angst zijn route uitstippelen. In de wetenschap dat het toilet nabij is, mocht dit nodig zijn. Zij kunnen dan onbezorgd shoppen in de winkelstraat. Of zonder risico een dagje aan het strand vertoeven. Met dat vooruitzicht kon het nog wel eens druk worden!

 

Digitale en fysieke verwijzingen

Ik vind dat ook de gemeente in mijn woonplaats haar verantwoordelijkheid moet oppakken. Door bijvoorbeeld een afsluitbaar openbaar toilet neer te zetten aan de boulevard. Noordwijk is een toeristendorp bij uitstek. Maar het is echt niet zo dat je in ieder restaurant of hotel op het toilet terecht kan, zonder dat je klant bent. Verder ben ik ervan overtuigd dat er naast een HogeNood-app nog een fysieke verwijzing nodig is. Op strategische plaatsen moeten borden komen waar je geschikte openbare toiletten kunt vinden. Voor deze twee zaken probeer ik in de lokale politiek draagvlak te creëren. Maar doorpakken blijkt een struikelblok, hoe positief de mensen die ik spreek vaak ook zijn.

De meest voortvarende manier om het aanbod te vergroten is waarschijnlijk: horecaondernemers op de man af vragen om mee te doen. Naast vermelding via de HogeNood-app verstrekt de MLD-Stichting stickers, waarmee de ondernemer de aanwezigheid van een geschikt toilet kenbaar kan maken op een deur of raam. Ik zou het fantastisch vinden als iedere stomaconsulent zich in zijn of haar eigen woonplaats zou inzetten voor dit goede doel. Iedere aanmelding is er één! Wij snappen hoe belangrijk het is voor onze patiënten. Denk daar maar eens aan als je binnenkort zelf ergens op een terrasje zit.