Casuïstiek: Lichen Sclerosus

Vrouw met urineproblematiek
Een 52-jarige vrouw heeft sinds kort ernstige jeuk in het vulvagebied en last van droge slijmvliezen. Zorgdeskundige Simon Kwekkeboom bespreekt de casus.

Algemene gegevens:

Mevrouw A te B., 52-jaar oud heeft ernstige jeuk in het vulvagebied. De jeuk is zeer hevig en mevrouw wordt er ook 's nachts wakker van. Er is geen afscheiding en mevrouw heeft ook nooit last gehad van genitale schimmelinfecties. Er is wel sprake van licht urineverlies. De seksuele activiteit is duidelijk verstoord. Bij seksuele opwinding blijven de slijmvliezen droog. Zij gebruikte dan een glijmiddel, maar mevrouw heeft de indruk dat de ingang van de vagina nauwer is geworden.

Onderzoek:

Bij een lichamelijk onderzoek door een specialist toont de vulva een opvallende witte verkleuring van de huid. Het oppervlak glimt. De labia minora is geatrofieerd, de capuchon van de clitoris is verdikt en niet goed verschuifbaar. Bij het labium minus is de huid duidelijk verdikt. De witte verkleuring is niet te zien bij het perineum en evenmin naar de vagina.

Tijdens het onderzoek was de ingang van de vagina niet door twee vingers toegankelijk en was niet goed spreidbaar.

Diagnose:

Deze symptomen passen goed bij het ziektebeeld Lichen Sclerosus vulvae. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Regelmatig komt voor dat vrouwen (boven de 50) niet naar de huisarts gaan door schaamte en routinematig gynaecologisch onderzoek bij deze generatie ongebruikelijk is. Hierdoor komt deze aandoening niet of laat aan het licht.

Behandeling:

Maligniteit is bij deze patiënt uitgesloten. Hierdoor kan een behandeling gestart worden met een corticosteroïdzalf. Door deze zalf verdwijnt de jeuk. Als de laagst mogelijke onderhoudsdosis van de corticosteroïdzalf is vastgesteld, kan men volstaan met controle om de 4 à 6 maanden. De controle moet wel levenslang blijven plaatsvinden.

De juiste oplossing voor incontinentieproblematiek

Voor het lichte tot matige urineverlies is de volgende oplossing beschikbaar:

  • Wasbaar 100% Bamboe of katoenen disposable incontinentiemateriaal

Bij Lichen Sclerosus is de huid extra gevoelig voor beschadigingen. Daarnaast geeft de deze aandoening pijn bij de genitaliën. Regulier disposable incontinentiemateriaal geeft daardoor meer problemen dan oplossingen. Een wasbaar incontinentiemateriaal of katoenen materiaal is zachter en blijkt in de praktijk hierdoor meer comfort te bieden dan de regulier incontinentiemateriaal. Daarnaast moet de patiënt vette zalven smeren, welke een negatief effect hebben op de absorptie van regulier incontinentiemateriaal. Bij de wasbare of katoenen materialen is dit effect minder aanwezig. Mooie bijkomstigheid is dat zowel de wasbare materialen als de katoenen disposable materialen beter zijn voor het milieu en langer meegaan.

Mediq heeft beide producten in zijn assortiment:

  • Wasbare producten voor lichte tot matige incontinentie
  • Katoenen disposable materialen voor lichte incontinentie

Neem gerust contact op met ons via het contactformulier of via uw accountmanager voor verder advies over het juiste product en de vergoeding van deze materialen.

Simon Kwekkeboom, Zorgdeskundige Continentiezorg

Simon Kwekkeboom

Senior zorgdeskundige bij Mediq

verpleegkundige met bril zit achter laptop

Samen verder leren, voor betere zorg

Mediq Learning Center is een online omgeving voor digitale educatie. Hier volgt u de training in uw eigen tempo. Op een zelfgekozen tijdstip en locatie. Na het volgen van een e-learning krijgt u een certificaat van deelname of accreditatie. Wilt u meer weten over ons e-learning programma en welke e-learnings er allemaal beschikbaar zijn?