Interview

De laatste inzichten rondom voeding & Cystic Fibrosis

Cystic fibrosis (CF) is een ernstige, aangeboren ziekte. Kenmerkend is dat de slijmvliezen taai slijm afscheiden, vandaar ook de uitdrukking ‘taaislijmziekte’. CF veroorzaakt verstoppingen in met name de luchtwegen, de darmen, de alvleesklier en de lever. Naar schatting zijn er 1.500 mensen in Nederland die CF hebben. Per jaar worden ongeveer 40 kinderen met de aandoening geboren. Verpleegkundig consulent Annelies Kok en diëtist Esther van Steenbergen werken in het Erasmus MC Sophia. Dagelijks houden zij zich bezig met CF-patiënten en voeding. In dit interview delen zij op verzoek van Mediq hun kennis, vanuit ervaring én de meest recente inzichten uit het zorgveld.

Adviezen door de jaren heen

“Tot 1989 bleef onduidelijk wat de ziekte precies inhield, omdat we nog geen DNA konden bepalen. Toen we dat wel konden werd DNase ontwikkeld, wat het slijm verdunde. De introductie van pancreas enzymen verbeterde de voedingstoestand van patiënten in zekere mate. Omdat patiënten nu beter in staat waren om vetten te verteren en meer weerstand kregen, kwam het inzicht dat zij juist meer vet dan normaal zouden moeten eten om het tekort te minimaliseren. Vetrijk eten werd de norm. Ook de medicatie verbeterde in de loop der jaren, waarna de levensverwachting van mensen met CF toenam tot een jaar of 40.” “Sommige CF-patiënten kregen zelfs ouderdomsverschijnselen, iets wat we nog niet eerder aan de hand hadden gehad. Aan het vetrijke dieet werden daarom in vet oplosbare vitamines toegevoegd. Sinds de introductie van modulatoren is de gezondheid van CF-patiënten opnieuw enorm verbeterd, met name na de introductie van de nieuwste in januari 2022. Naar schatting 90 procent heeft hier profijt van. Omdat de hoeveelheid energie die via het eten wordt ingenomen niet in alle gevallen meer nodig is voor een verhoogd metabolisme, komen zij nu voor het eerst in aanraking met overgewicht.”

Patiënten met overgewicht? Dat was voorheen ondenkbaar!

Esther: “Zowel kinderen als volwassenen komen dankzij de nieuwste generatie modulatoren snel aan. Daarvoor brachten modulatoren wel verbeteringen in de longfuncties en het algehele welzijn, maar niet in het hele systeem. Er zijn mensen met CF die per maand ineens 4 kg aankomen. De medicatie heeft ook effect op de hormoonhuishouding, die leidt tot meer eetlust. Het is belangrijk voor hen om het gewicht in de hand te houden.” 

“Wij zoeken naar antwoorden op de vraag hoe zij gezond oud kunnen worden. Goede voeding betekent de schijf van 5 hanteren, aangepast op de specifieke behoeftes van de patiënt. Naast vetten en vitamines heb je ook koolhydraten en eiwitten nodig. Eiwitten zijn voedingstoffen bij het opbouwen van spiermassa. Krachttoename van het hart en de spieren rondom de longen zorgen voor een beter functionerend lichaam. Daarnaast verhoogt het de weerstand en het gevoel van fit zijn.”

Verandering in voedingspatroon 

Annelies: “Het vraagt toewijding om aangeleerde gewoontes te veranderen. Patiënten waren voorheen blij met iedere dag dat zij zich goed voelden. Dat was meestal bij opnames in het ziekenhuis wanneer zij aan het infuus lagen. Ik kan mij herinneren dat ik geregeld met een nat pak thuis kwam. Wat konden die kinderen keten! Zij leefden hun leven in een korte periode, waarbij zij minder rekening hielden met de effecten op lange termijn. Nu wordt dat steeds belangrijker. De kans dat je door onbezonnen gedrag sterft aan iets anders dan CF is nu nadrukkelijker aanwezig dan ooit. Als je gewoon vetrijk en veel blijft eten – omdat je dat zo gewend bent – neemt de kans op hart- en vaatziekten fors toe.” Esther: “Bij CF ligt er meer druk op ouders, want als een kind niet goed eet wordt het ziek. Door de ontwikkelingen in de zorg rondom CF gaat het wel steeds beter met de kinderen. Vroeger was het brandjes blussen, nu is het complete plaatje belangrijk. Daarin is ruimte om de teugels af en toe eens te laten vieren. Neem nu pubers: voor hen is af en toe een worstenbroodje, een broodje kebab of patatje zeer aanlokkelijk. Daarin verschillen kinderen met CF niet van andere kinderen. Natuurlijk ben je als ouder bezorgd en wil je de best haalbare gezondheid voor je kind. Maar alles draait om een gezonde balans.”

Tips voor ouders

“Tijdens een ouderavond, die we onlangs in het Sophia organiseerden, deelden ouders een paar waardevolle tips. Zoals ‘neem ze mee tijdens het boodschappen doen’ en ‘betrek ze bij het koken’, zodat ze zelf ook een gevoel van controle ervaren op het eten. Kinderen met CF hebben geen controle op hun ziekte, maar wel over of zij tijdens het eten hun mond open doen of dicht houden. Ieder kind weet de zwakke plek van z’n ouders feilloos te vinden.” “Aan die tips zou ik zelf nog willen toevoegen: wees consequent. En bepaal als ouder zelf wat er wordt gegeten, maar laat het kind bepalen hoeveel. Ook adviseer ik ouders om van het eetmoment een korte, zo plezierig mogelijke belevenis te maken. Een beloning voor goed eten is prima, maar niet in de vorm van een toetje. Daarmee bevestig je eigenlijk aan het kind dat het hoofdgerecht niet lekker was. Geef dan een cadeautje dat niet met het eten te maken heeft.” Is jullie in de dagelijkse zorg voor CF-patiënten nog iets opgevallen wat je eerder misschien niet voor mogelijk had gehouden? Annelies: “Een lange levensverwachting is niet alleen maar leuk, het vereist ook aanpassingen. En dat vinden de meeste mensen emotioneel heel zwaar. Je krijgt te maken met gevoelens die je nooit eerder hebt gehad. Daarom proberen we bij patiënten aan te geven: trek aan de bel als je ergens tegenaan loopt, als je gewicht snel toeneemt of als je het even niet meer weet. De diëtist begeleidt mensen met CF met voedingsadvies dat bij jou als individu past. En bij dit moment.” Is binnen dat voedingsadvies nog speciale aandacht voor de longen? Esther: “We hebben de versterking van de spieren rondom de longen met behulp van voldoende eiwitten al genoemd. Voor de rest haal je voldoende vitamines en mineralen uit de schijf van 5. Met behulp van pancreas enzymen kunnen die ook daadwerkelijk worden opgenomen in het lichaam en daarom is er niet een specifiek ander voedingsadvies voor de longen. Wel kijken we op symposia en bij onderzoeken wereldwijd naar nieuwe inzichten op het gebied van voeding en CF. Er is sinds een half jaar heel veel veranderd en we moeten nog ervaren wat dit ons op langere termijn zal brengen.”

Ontdek hoe Mediq u kan helpen

Mediq heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van patiënten die vertrouwen op medische voeding. Dit doen we bijvoorbeeld met ons zorgprogramma VoedingstherapiePlus. Hiermee stijgt de therapietrouw tot wel 20 procent.