Een immunoglobulinebehandeling thuis
Immunoglobuline thuisbehandeling
24 september
Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infectieziekten. Ruud Versteege heeft reumatische artritis en kreeg vanwege verzwakking van zijn rechterarm een immunoglobulinekuur. Grotendeels thuis, in zijn eigen vertrouwde omgeving.
Ruud Versteege is een energieke, positief ingestelde en nuchtere realist van 59 jaar. Rond 2005 kreeg hij last van zijn knieën en kon hij ze bijna niet meer buigen. “Ik ging de medische molen in en kreeg te horen dat ik reumatische artritis heb. Dat gaat gepaard met klachten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ik deed aan krachtsport, fitness, wandelen en was altijd heel actief. Dan is het enorm vervelend als je ineens minder kunt doen. Dat moet je een plekje geven. Het kost tijd om het te accepteren: in je achterhoofd speelt het altijd mee.”

Zijn huisarts verwees hem naar de polikliniek reumatologie van het LUMC. “Een prettig ziekenhuis, deskundig en dichtbij. Ik weet dat ik geen wonderen kan verwachten, maar vind het fijn dat ze van alles proberen. We hebben bijvoorbeeld getest of methotrexaat bij mij zou werken. Dat is een soort verdunde chemo, een heftig middel. Het onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen. Dat heeft een tijd geholpen. Nu krijg ik een spuitmiddeltje. Eens in de tien dagen zet ik een spuitje en elke dag slik ik een pilletje om de werking te versterken.”

Verantwoordelijkheid voor eigen gezondheid

Ruud werkt fulltime bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis bij het High Care Team. Een team dat samengesteld is uit medewerkers die uitblinken in geduld en empathie. “Wij helpen klanten die behoefte hebben aan extra ondersteuning om hun zorg te regelen en betalen. Momenteel bel ik daarnaast met oudere verzekerden om hen te laten merken dat we er voor hen zijn in coronatijd. Alles waar ze zich zorgen over maken is bespreekbaar. Dankbaar werk dat veel voldoening geeft.”

Door zijn aandoening en werk weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid te nemen. “Door de reuma heb ik ondervonden hoe belangrijk het is om goed naar je lichaam te luisteren. Dat geeft precies aan wat allergische reacties oproept en wat niet. Zo kwam ik op een dieet zonder ook maar één grammetje suiker erin, zelfs geen fruitsuikers. Suikers zijn funest voor reumapatiënten, helaas weten maar weinig mensen dat. Ook met medicatie is het een kwestie van uittesten wat het beste werkt, in samenwerking met de reumatoloog en verpleegkundigen.”

Bewegingsvrijheid

Ruud heeft net een immunoglobulinekuur achter de rug, vanwege verzwakking van zijn rechterarm. Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infectieziekten. “Deze behandeling vond grotendeels thuis plaats, in zijn eigen vertrouwde omgeving. Erg prettig dat dat kon, want zo hou je maximale bewegingsvrijheid. Ik kreeg vijf aaneengesloten dagen medicatie toegediend via een infuus. Eerst werd ik anderhalve dag opgenomen in het ziekenhuis. Daarna kwam elke dag een verpleegkundige van Mediq langs om me thuis aan te sluiten. Het duurt een uur tot anderhalf uur tot het infuus is doorgelopen. Het is een veilig gevoel dat hier een gespecialiseerde verpleegkundige bij aanwezig is die je goed in de gaten houdt.”

Hoge zorgkwaliteit 

“Mijn medische klachten zijn een puzzel volgens de specialisten”, zegt Ruud. “Deze kuur was een experiment, na een MRI weten we nu dat twee klemzittende nekwervels hoogstwaarschijnlijk de boosdoener zijn. Hier is een operatie voor nodig en dat is toch altijd weer spannend. In Nederland boffen we met de hoge zorgkwaliteit. Over Mediq ben ik ook erg tevreden. Mijn complimenten aan de twee verpleegkundigen die me bij deze therapie begeleid hebben. Ze waren heel bekwaam en precies. Bovendien waren het gezellige meiden. We hadden gesprekken over van alles en nog wat met een kopje thee erbij.”