Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zijn vaak erg vervelend. Ze kunnen jeuken, irriteren of pijnlijk zijn. En ze bemoeilijken in sommige gevallen het contact met anderen. In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met een huidaandoening. Binnen de wondverzorging wordt er veel aandacht besteed aan onderzoek en behandeling van huidaandoeningen.

Soorten huidaandoeningen

  • Atopisch eczeem

    Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. De vroege/acute vorm ontstaat vaak 2 tot 3 maanden na de geboorte en duurt tot een jaar of 2. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak ook een aanleg om allerlei allergieën te ontwikkelen, zoals hooikoorts, astma of een voedingsallergie. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch.

    Behandeling atopisch eczeem

    Atopisch eczeem heeft een sterk wisselend beloop. Doel van de behandeling is de frequentie en de ernst van de klachten zo laag mogelijk te houden. Allereerst moeten algemene maatregelen worden genomen. Zo moet om een te droge huid te voorkomen niet te heet of te lang worden gedoucht en wordt bij voorkeur alleen gebaad met badolie. Na het baden of douchen de huid insmeren met een neutrale crème (bv Lanette crème), bij voorkeur op de nog enigszins vochtige huid. Het gebruik van zeep moet worden geminimaliseerd. Contact met dierlijke huidproducten, zoals huisdieren, maar ook wollen kleding of donsveren, kan beter vermeden worden als men hiervan een verergering bemerkt.

    Medicamenteus kan een crème of zalf met corticosteroïden worden voorgeschreven. Deze crèmes werken vaak goed op korte termijn, maar kunnen op lange termijn de huid zwakker maken. Het is belangrijk ze verstandig te gebruiken na goede instructie van de huisarts of dermatoloog. Tegen de jeuk kunnen antihistaminica worden voorgeschreven of wordt de Wet Wrap techniek aanbevolen. Deze ondersteunende Wet Wrap behandeling bestaat uit het verbinden van de aangedane lichaamsdelen met een vochtige laag Tubifast buisverband 2 way stretch afgedekt met een droge laag Tubifast. Doordat de huid langdurig vochtig wordt gehouden, werken de zalven dieper in de huid en is er dus een minder sterke concentratie corticosteroïden nodig. Daarnaast voorkomt de vochtige laag in grote mate de jeuk. De huid is volledig beschermd en kan dus niet open gekrabd worden. Gevolg is een betere nachtrust en een huid die tot rust kan komen. Naast Tubifast buisverband zijn er kant-en-klare pakjes ontwikkeld die de Wet Wrap behandeling vereenvoudigen. Dit zijn de zogenaamde Tubifast Garments, bestaande uit maillots, handschoenen, sokken, leggings en hemdjes.

  • Schimmels
    Huidschimmels groeien in de huid, de nagels of de haren van mensen of dieren. Soms kan bij een verminderde weerstand van de huid een schimmelinfectie ontstaan. Dit geeft rode plekken met schilfers, en meestal jeuk. De behandeling bestaat uit 2 keer per dag antischimmelcrème smeren tot twee weken nadat de huid genezen is.

    Behandeling huidschimmels

    Schimmelinfecties van de huid en/of nagels genezen uiterst zelden spontaan. Laat u voor de behandeling van voet- en nagelschimmels adviseren door uw huisarts of pedicure. Onderstaande leefregels en adviezen dienen enkel ter informatie en vervangen niet de adviezen van uw huisarts of pedicure.

    Hygiëne bij schimmels

    Overmatige wassen met gewone zeep bevordert de kans op schimmelinfecties door verstoring van de zuurgraad van de huid. Wassen met huid Ph neutrale producten van Klinion Personal Care is aan te bevelen. Klinion Personal Care producten bevatten namelijk het natuurlijke melkserum dat de zuurgraad van de huid niet aantast. Let op dat u de huid goed droogdept, ook tussen de tenen. Verschoon uw handdoek regelmatig. Verzorg de huid van uw voeten met bijvoorbeeld Klinion Personal Care Barrier Cream. Deze crème voedt, verzorgt en beschermt de huid. Wanneer de huid in goede conditie is, wordt de kans op infectie kleiner. Wissel regelmatig van schoenen zodat deze de kans krijgen tussentijds te drogen (Vochtige schoenen zijn een goede voedingsbodem voor schimmels). Ontsmet al uw schoenen tijdens de behandeling van uw voet-/ nagelschimmel met een schimmeldodend middel. (bijvoorbeeld MycoCure of Daktarin poeder, of laat u adviseren door uw apotheek of pedicure).

    Algemene maatregelen bij voetschimmel:

    • Gebruik dagelijks schone sokken.
    • Draag geen knellende schoenen en loop niet op blote voeten (draag altijd slippers).
    • De doorbloeding van de voet moet goed zijn, lopen bevordert de doorbloeding.
    • Zwemmen en baden in zout water remt de schimmelgroei.
    • Mensen met diabetes dienen te zorgen voor goede instelling van de insuline.

    Producten die u bij de behandeling van voet- en nagelschimmel kunt gebruiken:

    • Klinion Mesitran : Honingzalf Doodt schimmels en bacteriën. Verkrijgbaar bij apotheek en pedicure(-groothandel).
    • MycoCure spray : Specifiek werkzaam tegen schimmels. Bevat onder andere Tea Tree olie, verkrijgbaar bij apotheek, drogist en gezondheidswinkels en pedicuregroothandel. Beste resultaat wordt behaald indien MycoCure in combinatie met Mesitran wordt gebruikt. Lees onderaan dit artikel meer over deze combinatietherapie.
    • Klinion Personal Care Wash Lotion: Voor reiniging van de huid zonder de zuurgraad te verstoren. Verkrijgbaar/te bestellen bij apotheek en pedicure(-groothandel).
    • Klinion Personal Care Foot Cream :Voor verzorging en bescherming van de huid zonder de zuurgraad te verstoren. Verkrijgbaar/te bestellen bij apotheek en pedicuregroothandel.

    Behandeladvies combinatietherapie Mesitran en MycoCure

    Bij schimmelnagels de aangetaste delen van de nagel zo ver mogelijk laten verwijderen (door de pedicure). Voor een goed resultaat is het aan te bevelen 1 maal per 6 weken de pedicure de aangedane nagel te laten verzorgen. Bij voet- en nagelschimmel dagelijks voeten wassen met water of met Klinion Personal Care Wash Lotion. Goed droogdeppen met een schone handdoek. Géén gewone zeep gebruiken! ’s Ochtends (en eventueel ‘s middags) sprayen met Mycocure op de nagel en of de aangetaste huid.

    ’s Avonds Mesitran honingzalf op de aangedane huid of nagel(s) aanbrengen en schone katoenen sokken aandoen (of de aangedane huid bedekken met een gaasje, vastplakken met fixatiepleister). Aangedane nagels kunt u afplakken met een pleister. Het mee behandelen van schoenen, heet wassen van handdoeken en sokken (80 graden) is noodzakelijk om herbesmetting te voorkomen.
    Het is noodzakelijk bovengenoemde adviezen gedurende de gehele behandelperiode vol te houden. De nagel is pas weer gezond wanneer het aangetaste deel helemaal is uitgegroeid. Dit kan wel tot 12 maanden duren. Behandelingen duren lang en moeten ook als de huid of nagel er genezen uitziet nog enkele weken worden voortgezet.

    Raadpleeg regelmatig uw huisarts of pedicure.

  • Smetten

    Een smetplek is een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening welke zich kenmerkt door altijd roodheid (erytheem) aan beide zijden van de plooi. Daarnaast kunnen een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen: maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming.

    Behandeling smetplekken

    Probeer allereerst zoveel mogelijk oorzakelijke factoren voor smetten te verminderen. Voorkom huid-op-huid contact door bijvoorbeeld een stuk Engels Pluksel tussen de huidplooien te plaatsen. Houd huidplooien droog en voorkom overmatig transpireren. Een goede huidverzorging is van essentieel belang.

    Gebruik daarvoor huid PH neutrale huidverzorgingsproducten. Smeer de huid om deze te beschermen in met een barrière crème. Zalven kunnen ook goed aangebracht worden op Engels pluksel. Let er hierbij op dat de zalf op de wollige zijde wordt aangebracht. De wollige structuur houdt de zalf goed op zijn plaats. Als er sprake is van een infectie behandel deze dan met Mesitran Soft, deze wondgel doodt binnen aanzienbare tijd alle schadelijke wondbacteriën.

    Andere maatregelen:

    • Draag katoenen kleding;
    • Bekijk de huid in de huidplooien iedere dag;
    • Maak de huid direct schoon als er urine of ontlasting verloren is;
    • Draag ondersteunende kleding zoals een bh. Een hemd of t-shirt onder de bh kan helpen de huid onder de borsten droog te houden;
    • Draag goed sluitend, niet knellend ondergoed. Bijvoorbeeld broekjes met pijpjes. Draag geen string;
    • Zorg voor een koele omgeving, bijvoorbeeld door de kamertemperatuur te verlagen.

    Behandeltips bij smetten

    Consulteer een arts indien de smetplek niet binnen 2 weken verdwenen is.

Wondverpleegkundige helpt patiënt

Wondzorg Kenniscentrum

Een complexe wond hebben is een serieuze, maar vooral een vervelende, aandoening. Gelukkig kunt u een snellere genezing bevorderen door goed de adviezen op te volgen. Ook kunt u dingen doen die ervoor zorgen dat de kans kleiner wordt dat u in de toekomst nieuwe wonden krijgt. In ons Wondzorg Kenniscentrum vindt u alle informatie die u kan helpen bij uw herstel.