Onzeker over diabetes

Meisje met hoofddoek met hoofd in handen
Opvoedkwesties

Kan je zelfvertrouwen leren?

DE VRAAG

Mijn dochter is zo onzeker over haar diabetes. Het belemmert haar in haar dagelijks leven. Hoe help ik haar om voluit te leven met diabetes? 

HET ANTWOORD

Je zelfbeeld heeft invloed op je zelfvertrouwen. Hoe zie je jezelf? Je dochter met diabetes kan het gevoel hebben altijd te moeten oppassen, niet spontaan te kunnen meedoen met haar vrienden. Of misschien heeft ze wel angst om onderuit te gaan door een hypo. Dit doet iets met haar zelfbeeld. Bovendien kan dit beeld in conflict zijn met haar ideale plaatje; dat wat ze graag zou willen zijn. Een supervriendin, iemand die nooit de boel ophoudt en altijd in is voor een spontane ingeving.

Hoe krijg je het zelfbeeld in evenwicht met het ‘ideale plaatje’? Hoe zorg je ervoor dat de verwachtingen van je kind in overeenstemming zijn met de realiteit? Als ouder heb je invloed op deze ontwikkeling. Dit is niet eenvoudig: vaak spelen hier subtiele, onbewuste processen een rol. Voor welke woorden kies je als er 
over diabetes gesproken wordt? ‘Zit je alweer te laag’ of ‘wat vervelend dat je nu weer zo laag zit’? Worden er in het gezin vaak onderwerpen of vaardigheden besproken die voor een kind met diabetes moeilijk zijn? Welke verwachtingen zend je uit? Weet jij wat je kind van zichzelf verwacht? Waaraan het probeert te voldoen?
Merk je dat je kind onzeker is? Vraag wat hij of zij nodig heeft om zich zekerder te voelen. Trekt het kind zich terug, biedt dan altijd een opening om toch met je in gesprek te gaan, ook al voel je je als ouder afgewezen. Als volwassenen realiseren we ons vaak niet hoeveel negatieve boodschappen een puber op een dag te horen krijgt, op school, thuis of op de sportvereniging. Als reactie hierop kan het kind zich terugtrekken, dit is een soort zelfbescherming.
Het is bekend dat ouders moeilijk objectief naar hun eigen kinderen kunnen kijken. Ze zijn geneigd te zien wat ze wensen te zien. De wens is de vader van de gedachte. Dat is normaal, maar je kunt er signalen door missen. Blijft je kind onzeker en lukt het niet om hem of haar te helpen? Schakel dan hulp in. Iemand die minder betrokken is, ziet vaak beter waar het aan schort.

Veel ouders vinden het lastig om hulp in te schakelen. Ze denken dat ze het niet goed hebben gedaan. Ik vind dit een gemiste kans. Niets is moeilijker dan opvoeden en niets kan leuker zijn dan opvoeden. We volgen cursussen over allerlei onderwerpen, maar opvoeden moeten we van nature kunnen. Ik zeg altijd: zie jezelf als de professional van het gezin en ga op zoek naar de kennis die jouw gezin nodig heeft. Zelfvertrouwen kun je leren.
 
Tekst: Irene Seignette   
Marina van der Wal

Marina van der Wal

Opvoeddeskundige

 Marinavanderwal.nl