Alcoholgebruik bespreken

Jongen maakt nee gebaar met oranje achtergrond
Opvoedkwesties

Hoe bespreek je alcoholgebruik met je puber?

DE VRAAG

‘Onze zoon (16) heeft diabetes type 1 en gaat regelmatig uit met een vriendengroep. We weten dat er alcohol wordt gedronken en maken ons hierover zorgen. We willen dit graag met hem bespreken, maar weten niet zo goed hoe.’

HET ANTWOORD

We hebben in Nederland een alcoholwet die zegt: voor je achttiende geen druppel. Deze wet is er niet zonder reden. Alcohol heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het brein van pubers. Niet alleen als ze stomdronken worden, maar zelfs al bij één glaasje. 

Helaas is de alcoholwet geen garantie dat uw zoon niet gaat drinken. Een puber experimenteert nu eenmaal en verlegt grenzen. Het hoort erbij dat hij dingen gaat doen die u liever niet heeft. In dit proces van losmaken leert hij beslissingen te nemen zonder u daarbij te betrekken; een belangrijke fase in de ontwikkeling naar een zelfstandig en evenwichtig persoon. Voor veel ouders is dit een lastige periode, zeker als uw kind diabetes heeft. 

Hoe kunt u uw kind enerzijds loslaten en anderzijds behoeden voor gevaarlijke situaties en ongezond gedrag? Ik adviseer hierbij altijd een tweesporenbeleid.
In het eerste spoor gaat u met uw kind om de tafel en maakt u gezamenlijke afspraken. Wacht hier niet mee totdat hij voor de eerste keer dronken thuiskomt, maar bespreek al in een vroeg stadium dat alcoholgebruik voor u ontoelaatbaar is. Spreek samen af wat de consequenties zijn als er toch gedronken wordt. Bijvoorbeeld een weekend niet op stap met zijn vrienden. 
Stel, hij heeft een avond toch gedronken, dan kunt u hem houden aan de consequenties van zijn gedrag waarmee hij zelf akkoord is gegaan. Dit is veel effectiever dan het straffen van uw zoon op het moment dat hij dronken thuiskomt, want straffen komen vaak voort uit emoties en daar leert een puber niets van. Het is wel belangrijk dat u zich houdt aan de consequenties die u heeft gesteld, ook al heeft uw kind de volgende dag een vreselijke kater en schieten de glucosewaarden alle kanten op. 

Ondanks de gemaakte afspraken is het goed om erop voorbereid te zijn dat uw kind vroeger of later toch een keer gaat drinken. Ik zeg altijd: een gezonde puber is een ongehoorzame puber; ze moeten toch door positieve en negatieve ervaringen leren hoe het werkt om zelfstandig beslissingen te nemen. 

Daarom wilt u in het tweede spoor de veiligheid en gezondheid van uw kind borgen. Hierbij kunt u aangeven dat wat er ook gebeurt, hij altijd op u kan rekenen. Vanwege zijn diabetes is het ook goed zijn vriendengroep erbij te betrekken en ze uit te leggen wat alcohol doet met diabetes en wat ze kunnen doen, mocht het misgaan. Op deze manier stelt u duidelijke grenzen en vergroot u de vertrouwensband met uw kind.

 
Tekst: Irene Seignette   
Marina van der Wal

Marina van der Wal

Opvoeddeskundige

 Marinavanderwal.nl