Zo werken we samen aan duurzamer incontinentiemateriaal

hands of different people all together
Ronde tafels om kennis en ervaring te delen

Samenwerken aan duurzame oplossingen voor incontinentiemateriaal

Mediq organiseert ronde tafels met zorgverzekeraars en zorgorganisaties om samen om de toekomst van wasbaar incontinentiemateriaal en de heruitgifte van ongebruikt incontinentiemateriaal te bespreken. Het doel is om duurzame oplossingen te vinden die bijdragen aan het verminderen van de enorme afvalberg die deze incontinentiematerialen veroorzaken. Inmiddels hebben er al drie bijeenkomsten plaatsgevonden.

Wat is de noodzaak om duurzamer om kunnen gaan met incontinentiemateriaal?

Nederland produceert jaarlijks 200.000 ton babyluiers, afkomstig van 600.000 baby’s en peuters. Daarnaast komt er 200.000 ton incontinentiemateriaal de afvalketen in van 400.000 ouderen. Dit draagt maar liefst 8% bij aan de totale restafvalberg in Nederland. Van deze 8% is daarnaast een groot deel ongebruikt incontinentiemateriaal. De dringende vraag is dan ook: hoe kan het proces rondom wasbaar incontinentiemateriaal en de heruitgifte van ongebruikt incontinentiemateriaal verbeterd en verduurzaamd worden? Om de impact van dit afval te verminderen, richt het gezelschap zich op drie belangrijke pijlers:
  1. inzetten van doelmatige hulpmiddelen
  2. het bevorderen van wasbaar incontinentiemateriaal 
  3. het hergebruiken van ongebruikt materiaal.
Echter stuiten de betrokken partijen hierbij op verschillende obstakels. Zoals:
  • contractafspraken met zorgverzekeraars
  • de wet- en regelgeving omtrent heruitgifte en herbruikbaar incontinentiemateriaal
  • product- en leverancierspecifiek retourbeleid.

Tijdens de ronde tafel-sessies werd gesproken over en gewerkt aan mogelijke oplossingsrichtingen. De nadruk lag daarbij op het belang van het borgen van wet- en regelgeving, het creëren van overzicht en het verzamelen van relevante data. 

Constructieve gesprekken tussen zorgverzekeraars, overheid en zorgorganisaties

"Bij Mediq voelen we een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid om de gezondheidszorg te verbeteren", aldus Susanne van Tiggelen, General Lead Public Affairs & Health Care Insurers. "Samen met onze klanten, partners en leveranciers werken we continu aan duurzame groei en verantwoorde zorgoplossingen. Het is onze ambitie om via dergelijke samenwerkingen de uitdagingen in de zorg aan te pakken en bij te dragen aan een duurzamer zorgsysteem."

Dankzij de open en constructieve gesprekken tussen alle betrokken partijen werden de knelpunten helder benoemd en werden er verschillende oplossingsrichtingen besproken om deze gezamenlijk aan te pakken. Door middel van concrete afspraken werken de partijen samen aan procesverbeteringen, met als doel een efficiënter systeem voor de uitgifte en het gebruik van (herbruikbare) incontinentiematerialen te ontwikkelen.

Met deze ronde tafelgesprekken hoopt Mediq een stap te zetten richting een duurzamer zorgsysteem, waarin het gebruik van herbruikbaar incontinentiemateriaal en de verwerking van ongebruikt materiaal centraal staan.

We bedanken alle deelnemende partijen: 

Ook deelnemen?

Geïnteresseerd om deel te nemen en mee te praten namens uw zorgorganisatie of als zorgverzekeraar? We komen graag in contact. Stuur een e-mail aan: pers@mediq.com

Kennis als onderdeel van onze duurzame services 

Met 125 jaar ervaring, hebben we veel kennis huis. Kennis die we graag delen.