Onderzoek onder zorgprofessionals naar preventie

zorgprofessionals in cartoonstyle
Persbericht met infographic

Preventie is even belangrijk als medische behandeling volgens meerderheid zorgprofessionals 

Zo’n 62 procent van de zorgprofessionals vindt dat er te weinig aandacht is voor preventie in de zorg. Dit terwijl 76 procent van de Nederlandse zorgprofessionals aangeeft dat preventie noodzakelijk is om de zorg betaalbaar te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat is gehouden onder 788 Nederlandse zorgprofessionals. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen.  

Bij medische hulpmiddelen denken veel mensen niet meteen aan preventie. Maar de inzet van passende medische hulpmiddelen speelt juist een hele belangrijke rol. Want door de juiste hulpmiddelen op het juiste moment bij een ziekte of aandoening in te zetten, kan er veel (complexe) zorg voorkomen worden en houden mensen de regie over hun leven. 

Marcia Luijendijk, Algemeen Directeur bij Mediq Benelux: “Door in te zetten op preventie wordt de kans op een aandoeningen kleiner of wordt complexere zorg voorkomen. Mensen met bijvoorbeeld diabetes kunnen zo de regie weer over hun leven krijgen en mogelijke complicaties, zoals nierfalen en diabetische voet, kunnen dan veelal voorkomen worden. Aandoeningen die flinke negatieve impact op de kwaliteit van leven kunnen hebben en zowel de zorg als de maatschappij veel geld kunnen kosten. Deze complicaties leiden tot extra inspanning van zorgprofessionals en hebben helaas vaak tot gevolg dat patiënten minder goed kunnen deelnemen aan de maatschappij."

Gecombineerde leefstijlinterventie essentieel 

Preventie is dé manier om complexere zorg te voorkomen, zo geeft 62 procent van de ondervraagden aan. Bijna 70 procent geeft aan dat dit kan door het inzetten van de juiste medische hulpmiddelen. Het inzetten van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) wordt ook als een van de oplossingen gezien. Een GLI is een programma dat onder voorwaarden vergoed wordt vanuit de basisverzekering voor mensen met overgewicht, obesitas én een verhoogd risico op co-morbiditeit zoals Diabetes Mellitus Type 2 (DM2) of hart- en vaatziekten. Het doel is om een gezondere leefstijl te bereiken voor deze groep en ervoor te zorgen dat ze dit vasthouden. 

"Zorgprofessionals worstelen met communicatie over gezondheid en levensstijl"

Opvallend is dat hoe belangrijk veel zorgprofessionals het ook vinden dat mensen aan hun gezondheid werken, ze toch moeite hebben om hun patiënt of cliënt te wijzen op hun ongezonde levensstijl. Zo geeft 25 procent van de zorgprofessionals aan het moeilijk te vinden om een gesprek met de patiënt of cliënt te voeren over zijn of haar gezondheid en het verbeteren daarvan. Ook geeft 29 procent aan dat de patiënt of cliënt niet goed zou reageren op een gesprek over het verbeteren van zijn of haar gezondheid.

Mediq Health Coach

“Sinds enkele jaren hebben we daarom de Mediq Health Coach; een volledig digitale GLI die we samen op de markt hebben gebracht met onze partner a.s.r.”, zegt Luijendijk “De leefstijlcoaches helpen de deelnemers via een handige app om gewicht te verliezen, beter te slapen en mentaal beter in balans te komen. Dit doen ze door samen met de deelnemer een persoonlijk plan te ontwikkelen en de deelnemers actief te begeleiden hierin. Gemiddeld vallen deelnemers 6 kilo af in 6 maanden. Omdat dit een bewezen effectief traject is voor mensen met (zwaar) overgewicht en (pre)diabetes, geven we dit programma extra aandacht in 2024. Preventie vraagt van ons allemaal een bepaalde inzet. Of je nu in de zorg werkzaam bent of daarbuiten. Laten we samen bouwen aan een gezonde toekomst voor zowel onszelf als de toekomstige generatie."

Mediq Health Coach

Een gezonde leefstijl helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om beter te slapen en mentaal beter in balans te komen. Mediq Health Coach helpt mensen hierbij. Vanuit de vertrouwde omgeving, via een overzichtelijke app, aan de slag met een eigen leefstijlcoach.