Opening wondspreekuur in huisartsenpraktijk

Werkende man is aan het bellen terwijl hij naar zijn computerscherm kijkt.
30 november 2021
PRAKTIJKVERHAAL - Per 26 november 2021 wordt er in Oud-Beijerland een vast wondspreekuur ingericht in Medisch Centrum Molenaar. Wondconsulent Lian Evers van Careyn is hier aanspreekbaar voor consultatie. Initiator Adrie Evertse is verheugd: “Alle huisartsen en patiënten in de regio kunnen hier terecht met vragen over complexe wonden, maar ook vlot hun patiënten naartoe doorverwijzen.”

De basis voor dit initiatief kwam voort uit een project dat ooit in de Hoeksche Waard werd getrokken om de behandeling van mensen met ulcus cruris en decubitus te verbeteren. Het in een vroeg stadium inzetten van een wondverpleegkundige door de huisarts toonde goede behandelresultaten: patiënten waren eerder klachtenvrij en er werd efficiënter omgesprongen met wondzorghulpmiddelen. Die uitkomsten leidden ook na dit project tot regelmatig contact tussen wondconsulent Lian Evers en huisarts Adrie Evertse op het gebied van scholing van huisartsen, huisartsen i.o. en doktersassistenten.

Het plan

Het tweetal zag ruimte voor verdere ontwikkeling van wondzorg door opening van een wondspreekuur in de huisartsenpraktijk. Lian Evers schreef hiertoe een projectplan in samenwerking met preferred supplier Mediq. Ten behoeve van het spreekuur wordt een wondkoffer ter beschikking gesteld. De wondconsulent zal de bestellingen verwerken in het voorschrijfsysteem van Mediq, zodat haar voorraad op niveau blijft. Iedere vrijdag neemt zij haar intrek in de huisartsenpraktijk in Medisch Centrum Molenaar, een up-to-date centrum waar zeven huisartsen actief zijn. Ook huisartsen van buiten de praktijk kunnen gebruik maken van dit spreekuur.

Niet meer shoppen

Er is een duidelijke meerwaarde van deze werkwijze voor de huisartsen, aldus Adrie Evertse. “Hiermee ontstaat een duidelijk, uniek aanspreekpunt in Oud-Beijerland. Wij als huisartsen hebben hier best behoefte aan, omdat je dan niet meer hoeft te ‘shoppen’ om patiënten met complexe wonden gezien te krijgen. Lian zit straks maar één deur verder. Daarnaast zal door de aanwezigheid van een wondconsulent de specialistische kennis bij de huisartsen groeien.”

Het verschil maken

Dat betekende echter niet dat de implementatie van het initiatief van een leien dakje ging . “Het heeft echt wel een paar jaar geduurd voordat alle huisartsen overstag waren. Veel huisartsen doen zaken vanuit opgebouwde kennis en routine, en die werkwijze laat zich niet makkelijk doorbreken. Dat veranderen heeft tijd nodig, hoe goed het idee ook is. We moeten niet vergeten dat huisartsen over het algemeen ook een uitstekende kennis van wondzorg hebben, zij hebben een hoge NHG-standaard. Maar wanneer je werkt met complexe wonden zijn er zoveel factoren waar je rekening mee moet houden, een stukje gespecialiseerde wondzorg met een individuele aanpak kan dan nét het verschil maken, zowel in diagnose als in behandeling. Eigenlijk moet de huisarts de deskundigheid van de wondconsulent zelf ervaren om de voordelen goed te kunnen zien.”

Innovatie in de zorg

Een brede visie op de zorg helpt daarbij. Naast zijn praktijk in Oud-Beijerland is Adrie Evertse ook voorzitter van de Huisartsenkring Zuid-Holland Zuid, voorzitter van het College van Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB) en voorzitter van het Crisisteam van Huisartsen inzake Covid-19. Hij is gewend om verder te kijken dan de dagelijkse praktijk en staat bekend als een voorstander van innovatie in de zorg. “In mijn 36 jaar als huisarts heb ik altijd open gestaan voor ontwikkelingen, gekeken wat handig is en wat beter kan. Er zijn altijd nieuwe mogelijkheden en dan sta ik vooraan.”

Patiënt grote winnaar

Hij kijkt uit naar 26 november, wanneer het eerste wondspreekuur gepland staat. “De huisartsenpraktijk is een voorziening die in mijn ogen zoveel mogelijk zaken in de eerste lijn moet afdekken. Ook zaken die nu nog in de tweede lijn terechtkomen. Opnieuw brengen we een stukje extra deskundigheid naar de eerste lijn, waarmee de tweede lijn wordt ontlast. Zo zijn in de achterliggende jaren de praktijkverpleegkundige en de verpleegkundige voor de GGZ in de praktijk geïntroduceerd, en werken we intensief samen met de wijkverpleegkundigen. In die vooruitgang zie ik ook het wondspreekuur: het is extra deskundigheid binnen de eerste lijn waar huisartsen heel veel aan kunnen hebben. Met onze patiënten als de grote winnaars.”