Mediq nieuwe wondregiepartner van Cordaan

Wondverpleegkundige verbindt de wond van een mannelijke patiƫnt op bed
30 november 2021
Kwalitatief betere wondzorg verlenen aan huis: dat is een doel van zowel Cordaan als Mediq. De organisaties starten met een nieuwe manier van samenwerken in de regio Amsterdam en Diemen.

Thuiszorgorganisatie Cordaan heeft de regiefunctie op het gebied van wondzorg gecontracteerd bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. “De link met Mediq kwam daarna snel tot stand”, vertelt Mirjam Kempkes, wondconsulent in het expertiseteam van Cordaan. “Mediq heeft zelf naast het hulpmiddelencontract al sinds de start van de regiefunctie ook hiervoor een contract bij Zilveren Kruis. Ze ondersteunen ons bij de administratie en vergoeding, leveren de hulpmiddelen en spelen een rol bij scholing. Waarbij de thuiszorg in de praktijk de regie over de wondzorg houdt.”

Zorgduur verkorten

Deze samenwerking leidt tot eenduidigheid in de manier van werken, waaronder het bestellen van wondzorgmaterialen. Het resultaat is niet alleen zichtbaar in de verbruikskosten; ook leiden het registreren van de werking van gekozen materialen en het monitoren van ingezet beleid tot een algehele verbetering van de zorg voor de cliënt. Mirjam: “Wanneer je bij een ulcus cruris of een diabetisch voetulcus ziet dat een bepaalde aanpak bewezen goed werkt, en je kunt daarmee de zorgduur verkorten, verbeter je de kwaliteit van leven van cliënten. Zo simpel is het.”

De samenwerking tussen Cordaan en Mediq in de uitvoering van de regiefunctie bij Zilveren Kruis is in oktober 2021 van start gegaan. Momenteel wordt per cliënt de juiste aanpak bepaald. Naar verwachting zijn eind van dit jaar alle gegevens rondom de cliënten in kaart gebracht, waarmee de nieuwe werkwijze op individuele basis kan worden strakgetrokken.

Ervaring in het team

Verpleegkundig specialist Michael Verbeek - van Kempen, een collega van Mirjam, werkte in 2019 al op eenzelfde manier met Mediq samen voor een andere thuiszorgorganisatie. Vanuit zijn persoonlijke ervaring kan hij het vooruitzicht dat Mirjam schetst onderschrijven. “Dergelijke samenwerking creëert hele strakke lijnen, wat ook effect heeft op het kostenaspect. Voorheen kwam ik nog wel eens bij cliënten thuis waar een hele apotheek verbandmiddelen stond uitgestald. Wanneer een wondexpertiseteam de materialen kiest, en het wijkteam de herhaalbestellingen kan doen, voorkom je afwijkingen in de procedure en werk je kostenbesparend.”

Opleiding

Het Cordaan-team van 8 wondverpleegkundigen, wondconsulenten en verpleegkundig specialisten wordt nog daadkrachtiger door de opleiding van 38 aandachtsvelders, ook weer in samenwerking met Mediq, dat hiermee z’n meerwaarde onderstreept. “Ieder wijkteam krijgt hiermee iemand die onze ogen en oren zal zijn op het gebied van wondzorg”, aldus Mirjam. “Mediq heeft hiervoor geaccrediteerde scholingen ‘op de plank liggen’. Zo kunnen we de kennis over wondzorg als een olievlek verspreiden en verhogen in het hele werkgebied.”

Bouwen aan beheersbare zorg

Het contract dat Cordaan met de zorgverzekeraar tekende brengt een uitbreiding van financiële middelen met zich mee om verder te investeren in kwaliteit. Michael: “We hebben bijvoorbeeld teendrukmeters aangeschaft om in de eerste lijn de vaatdiagnostiek te verbeteren. Zo kunnen we verder bouwen aan de zorg.”

“Tegelijkertijd kunnen wij hiermee de poliklinieken in ons werkgebied ontlasten”, vult Mirjam aan. “Met deze apparatuur kunnen we beter screenen welke patiënten moeten worden doorgestuurd. Op deze manier werken we aan een brede beheersbaarheid van de zorg.”

Cliënt staat centraal

Overigens houdt het wondregieprogramma ook rekening met de voorkeuren van cliënten. Als ‘comfort’ voor hem of haar een belangrijke doelstelling is zal de zorg zoveel mogelijk thuis worden georganiseerd. Door dergelijke doelstellingen vooraf in kaart te brengen blijft de cliënt eigenaar van z’n situatie. Waarbij de zorgverleners nauw samenwerken om de zorg zo effectief mogelijk te laten plaatsvinden.

Tot slot nog een persoonlijke noot van Mirjam: “Ondanks dat Mediq van opzet een zakelijk bedrijf is, ervaren we dit in de praktijk echt anders. We hebben allemaal hetzelfde doel: de kwaliteit van het leven verbeteren van de mensen die onze zorg krijgen toebedeeld. Zij zijn integer. Tegelijkertijd geeft deze samenwerking ons als Cordaan de mogelijkheid om als organisatie een sprong te maken die we in ons eentje niet op korte termijn zouden kunnen bewerkstelligen.”