Zo blijft de huid gespaard bij het verwijderen van een infuusset of glucosesensor

Verpleegkundige plakt CGM sensor bij jonge vrouw
De pleisters van glucosesensoren, insulinepods of infusiesets kunnen huidirritaties veroorzaken bij mensen met diabetes. Deze irritaties kunnen ontstaan door het dragen van de hulpmiddelen maar ook door het op een onjuiste manier verwijderen ervan.

Wondconsulent Emmy Berghuis geeft tips hoe uw patiënt de huid kan sparen bij het verwijderen van glucosesensoren, insulinepods of infusiesets.

  • Sommige glucosesensoren gaan wel veertien dagen mee en hebben een flinke kleefkracht. Laat patiënten de hulpmiddelen daarom nooit in één ruk verwijderen, want daardoor beschadigen ze veel huidcellen en dat kan irritaties veroorzaken. 
  • Adviseer patiënten de huid rondom de kleeflaag van de infuusset, pod of glucosesensor (CGM of FGM) strak te trekken voordat ze deze willen verwijderen. Hierdoor laat de kleeflaag al wat los. Vervolgens kunnen ze een klein stukje pleister losmaken en deze voorzichtig oprollen of losmaken. Het is belangrijk dit te doen in de richting waarin de huid wordt strakgetrokken. 
  • Veel mensen dragen de pod of sensor op de arm. Dan is het lastig om de huid strak te trekken. Misschien kunnen ze hulp vragen van een familielid of vriend? Is dit niet mogelijk, dan kunnen ze onderstaande tips opvolgen, zonder de huid strak te trekken.
  • Als de kleeflaag erg vast zit, kunnen mensen een lauwwarm vochtig gaasje gebruiken en daarmee de pleister voorzichtig oprollen of losmaken, in dezelfde richting als dat de huid wordt strakgetrokken. 
  • Heeft iemand geen gaasjes voorhanden, dan is een vochtig wattenschijfje of wattenstaafje een goed alternatief.
  • Het is ook mogelijk om in plaats van lauwwarm water, zoete olie of arachideolie te gebruiken bij het verwijderen van een diabeteshulpmiddel. Mensen moeten er dan wel opletten dat een volgende pleister niet hecht op een huid waar nog olieresten op zitten. 
  • Mensen kunnen er ook baat bij hebben om het hulpmiddel voorzichtig te verwijderen terwijl ze onder de douche staan.
  • Blijven er toch kleefresten op de huid achter, dan kunt u uw patiënten adviseren een speciaal removerdoekje voor lijmresten te gebruiken.
  • Houdt uw patiënt last van huidirritaties door het verwijderen van de diabeteshulpmiddelen? Dan kan hij of zij een barrièrespray gebruiken vóór het plaatsen van een infusieset, pod of glucosesensor. Bij het verwijderen van het hulpmiddel, trekt de patiënt dan de spraylaag mee in plaats van de huidcellen. Dit voorkomt huidirritaties.
Lees ook de casus: Helpt ontstekingsremmende spray bij huidreacties?